EO Live 15 juni 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 15 juni 2019

In deze aflevering van EO Live praat Yvonne over het grote, maar onzichtbare probleem van ouderenmishandeling. We bellen met Haarlem, waar een muziekkorps voor verstandelijk beperkte muzikanten werd bestolen van alle instrumenten. Er is aandacht voor Bob Dylan, de 'bottenkerk' van Praag en we praten met Jan van Benthem. Otto de Bruijne vertelt zijn bijzondere levensverhaal. De live muziek wordt verzorgd door het muzikale talent Willow Mae. Dit en nog heel veel meer in EO Live op zaterdag 15 juni....

EO Live

EO Live, zaterdag 15 juni van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken

Inhoud:

De onzichtbare problematiek van ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling- of misbruik is een groot probleem. Maar vaak onzichtbaar omdat het zich achter de voordeur van ouderen afspeelt en het moeilijk is om het misbruik aan te kaarten of te ontdekken. Om meer aandacht te vragen voor deze problematiek is 15 juni jaarlijks de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. In EO Live praat met Gerda Krediet. Zij deed veel onderzoek naar ouderenmishandeling en in 2010 schreef ze er een boek over. Ook nu nog is ze actief met haar eigen bedrijf op het gebied van onderzoek en advies bij ouderenmishandeling.

Nieuwe instrumenten voor fanfarekorps ‘Blij met Muziek’

Deze week vloeiden de tranen rijkelijk in Haarlem. Een aanhanger met daarin alle intrumenten van muziekkorps 'Blij met Muziek' werd gestolen. ‘Blij met Muziek’ is een fanfarekorps voor mensen met een verstandelijk beperking, en door deze diefstal werd gevreesd voor het voortbestaan van het korps. De gestolen instrumenten zijn nog niet terug, maar de tranen zijn inmiddels al wel verandert in een hele grote glimlach. We gaan erover praten met Juria van der Lubbe. Zij is van het fanfarekorps ‘Blij met Muziek’.

Wat dreef de Japanse Kamikaze-piloten?

Rond deze tijd is er veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Vorige week vond de herdenking van D-Day plaats en deze week lazen we een heel interessant verhaal over de Japanse Kamikaze-piloten. U weet het; de Japanse piloten die massaal zelfmoord pleegden door hun vliegtuigen expres te laten neerstorten op de vijand. Waarom deden ze dit? Wat dreef hen? We gaan erover praten met historicus Enne Koops.

15 juni 1965: 'Like a Rolling Stone'

We gaan terug in de tijd naar 15 juni 1965. Op die dag nam Bob Dylan een van zijn bekendste liedjes op: ‘Like a Rolling Stone’. Het nummers wordt volgens sommigen gezien als het belangrijkste lied uit die periode, een keerpunt in de popmuziek. We gaan hierover praten met Thomas Quartier. Hij is monnik in de St. Willibrords Abdij in Doetinchem en docent Theologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Maar het belangrijkste: Thomas is misschien wel de allergrootste Bob Dylan-fan van Nederland...

Raar maar waar: Trump wordt sterker door afzettingsprocedure...

De Amerikaanse president Donald Trump heeft deze week in een interview gezegd dat hij er geen probleem mee heeft als een buitenlandse regering hem tijdens de komende verkiezingscampagne belastende informatie over politieke tegenstanders zou aanbieden. Deze politieke tegenstanders, de Democraten, schreeuwen nu moord en brand. Veel van hen willen een afzettingsprocedure tegen Trump starten. De vraag is of dat verstandig is. We gaan erover praten met Jan van Benthem, de buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad.

Ottobiografie: Otto de Bruijne vertelt over zijn leven

Otto de Bruijne is een man die veel mensen kennen als schrijver, kunstenaar, spreker en televisiemaker. Maar ook een man met levensvragen, geestelijke worstelingen en grote fysieke problemen. Zo lag hij ruim vijftig dagen in coma en is hij een jaar verlamd geweest. Volgens hemzelf is hij ‘voor de poorten van de hel weggeraapt’. In zijn Ottobiografie, zoals hij het boek heeft genoemd, komt een groot aantal thema's aan bod.

Vakantietip: De ‘bottenkerk’ van Praag

De zomer is aanstaande en dan trekt Nederland weer massaal de grens over om vakantie te vieren. Tsjechie wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Een tip om in Tsjechie te bezoeken is de ‘bottenkerk’ van Praag. Dat is een kerk die versierd is met de botten en schedels van zo’n 70.000 mensen. Wat is het verhaal van deze kerk? We gaan erover praten met cultuurtheoloog Frank Bosman.

Veluwse hulpkonvooien naar vluchtelingen in Duinkerken

Sanne komt uit Voorthuizen, werkt full-time in de kinderopvang en is initiatiefneemster van burgerinitiatief ‘Hulpkonvooi Veluwe’, dat minimaal eens per maand met een bus hulpgoederen van voornamelijk particulieren naar vluchtelingen in het Franse Duinkerken rijdt. Er verblijven daar nog steeds zo’n 500 vluchtelingen, sommigen in opvang, anderen gewoon in de openlucht in het bos.

EO Live podium: Willow Mae

Achter de naam Willow Mae gaat de Nederlandse zangeres Willemijn van Helden schuil. Willemijn komt uit een groot gezin, waar muziek een belangrijke rol speelde. Als jongste grasduinde ze vaak door de platencollecties van haar oudere broers en zussen en leerde zo de muziek kennen van artiesten als James Taylor, Noa, Tommy Emmanuel, Joni Mitchell, Alanis Morisette en Sting. Willemijn studeerde als zangeres/actrice cum laude af aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Intussen heeft de Rotterdamse zangeres een eigen praktijk voor zangcoaching met vestigingen in Leiden/Oegstgeest en Spijkenisse. Haar debuutalbum Song of Songs is een succes en op zaterdag 15 juni staat Willow Mae op het EO Live podium. Ze zingt:

1) Spring dew in fall 4:04

2) Dancer 3:52

3) Blossoms Blooming 4:30

4) Song of songs 3:58