EO Live 15 december 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 15 december 2018

In deze editie van EO Live praat Yvonne met Pieter Lalleman. Hij woont en werkt in London. Wat betekent de Brexit voor hem? Met Henk-Jan Prosman kijken we naar het Marrakesh-pact. En Jan van Benthem praat over de vraag waarom kerstmarkten een geliefd doelwit voor terreur zijn. Arjan Lock vertelt over de Metterdaad-kerstactie en Christian Verwoerd verzorgd de live muziek. Dit en nog veel meer in EO Live....

EO Live, zaterdag 15 december van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Live muziek van muzikant en zanger Christian Verwoerd.

Christian Verwoerd is inmiddels alweer een aantal jaren actief als artiest. Hij reist veel door het land en met zijn muziek probeert hij de boodschap van het evangelie te vertellen. Zijn nummers hebben betrekking op verschillende thema's uit het geloofsleven. Het evangelie van het komende Koninkrijk en het herstel van Israël hebben een grote plaats in zijn hart dus ook in zijn muziek! In EO Live zingt hij onder andere een eigen versie van 'How Great Thou Art'

Wat betekent de Brexit voor professor Pieter Lalleman?

Professor Pieter Lalleman is een Nederlander die woont en werkt in London. Bovendien is hij voorganger bij de Engelse baptisten. Wat gaat de Brexit voor hem betekenen? En hoe denken de Engelse christenen over deze kwestie? EO Live belt met London om aan professor Lalleman te vragen hoe al het Brexit-geweld leeft onder de Britse bevolking. Staan ze nog steeds achter uittreding uit de EU? Of beginnen de Britten in te zien dat ze toch beter bij Europa kunnen blijven horen.

"Nederland is over 30 jaar een moslimland". Is dat realiteit of bangmakerij?

Deze week ondertekenden regeringsleiders het Pact van Marrakesh, ook Nederland tekende uiteindelijk. Maar het pact deed, onder impuls van Forum voor Democratie, flink wat stof opwaaien. Een teken dat na wat oppoken, het immigratiedebat nog springlevend is. Naast de vragen of er vluchtelingen naar Nederland kunnen komen en hoeveel, is er ook nog de vraag welke impact ze hebben op de aanwezige cultuur met normen en waarden. Een cultuur met christelijke wortels. Volgens sommigen betekent de komst van de overwegend islamitische vluchtelingen de nekslag voor deze wortels. Yvonne gaat praten met Henk-Jan Prosman. Predikant van de hervormde gemeente in Nieuwkoop.

Hebben wij een veel te Westers beeld van Jezus?

Hier in Europa hebben we over het algemeen een heel Westers beeld van Jezus. (Lange man, donkere baard, vriendelijke ogen, witte mantel...) Maar klopt dit beeld eigenlijk wel? In aanloop naar kerst is EO -collega Kefah Allush op zoek gegaan naar zijn eigen beeld van Jezus. Is zijn beeld wel juist en volledig? Het resultaat van de zoektocht van Kefah naar wie Jezus van Nazareth nou precies was, is de komende tijd te zien op tv. EO Live belt met Kefah om te praten over zijn zoektocht.

Arjan Lock over de Metterdaadactie voor de Rohingya's.

Dit najaar reisde EO directeur Arjan Lock voor EO Metterdaad naar het grootste vluchtelingenkamp in de wereld!! 1,3 miljoen Rohingya's zijn vanuit Myanmar gevlucht voor bruut geweld en kwamen in buurland Bangladesh terecht. In EO Live vertelt hij wat hij zag en wat de Metterdaadactie voor de Rohingya's inhoudt.

Durven we nog naar de kerstmarkt?

Zo'n beetje ieder jaar, zo rond deze tijd, roept ISIS haar strijders op Europese kerstmarkten in 'bloedige slachtvelden' te veranderen. Afgelopen week was het raak in Straatsburg. Een schutter opende het vuur op bezoekers van een kerstmarkt. Tot nu toe zijn er 4 doden en 12 ernstig gewonden. Twee jaar geleden vond in Berlijn ook een gruwelijke aanslag plaats op een kerstmarkt. Toen reed een truck in op kerstkraampjes met 12 doden en tientallen gewonden tot gevolg. Waarom zijn kerstmarkten zo'n geliefd doelwit? En durven we nog wel naar een kerstmarkt toe te gaan? Een gesprek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Doopplaats van Jezus is explosief terrein. Letterlijk en figuurlijk.

Het Israëlische leger en een Schotse organisatie hebben de landmijnen rond 3 van de 7 kerken op de Jordaanoever, waar Jezus zou zijn gedoopt, opgeruimd. Volgens overleveringen is Qasr al-Yahud, op de Westbank ten noorden van de Dode Zee, de authentieke plaats van de doop van Jezus. In dit gebied staan zeven kerken en kloosters. Een gesprek met Israel -correspondent Ankie Rechess vanuit Tel Aviv.

Bestaan wonderen? Bo van Scheyen over haar boek Naar het hart van de Zee.

Als Rob van Belzen, visserman en schipper op de trawler ARM-14, overboord slaat en urenlang in het koude water ligt, denkt hij in doodsangst dat hij zal sterven. In Naar het Hart van de Zee. Over de redding van een Zeeuwse visser beschrijft journaliste en filmmaker Bo van Scheyen het waargebeurde verhaal van Van Belzen, dat een keerpunt vormde in zijn leven.

Eindtijdserie Aflevering 7: De nieuwe hemel en de nieuwe aarde.

Richting einde van het jaar kijkt EO Live met theoloog Reinier Sonneveld naar wat de bijbel zegt over de zogenaamde 'eindtijd'. Reinier schreef het boek 'Gids voor de laatste dagen'. Dat was reden om met hem een serie te maken over alles wat de bijbel zegt over de 'dingen die nog moeten gaan gebeuren'. In deze aflevering kijkt Reinier naar teksten over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Hoe moet je dit concreet zien? Wat wordt er bedoeld met een 'nieuwe hemel' en 'nieuwe aarde'?