EO Live 4 januari 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 4 januari 2020

Het belooft een smaakvolle uitzending van EO Live te worden. We duiken met Frank Bosman in de wondere wereld van de abdijbieren. Dit product van brouwende monniken wordt alom gewaardeerd door de combinatie van rijke historie en rijke smaak. Maar er is ook oog voor het buitenland. Zo werpen we met ND-buitenlandcommentator Jan van Benthem weer een blik over de landsgrenzen en blikt André Diepenbroek vooruit op de derde Israëlische verkiezingen op rij. En met Fred Meijer bespreken we hoe je passende hulp verleent op de Afrikaanse manier. Omdat in Nederland de sneeuw voorlopig nog ontbreekt reizen we af naar het binnenste van de aarde, want daar zou het ijzer sneeuwen. Een goed bewaard geheim, maar hoe kom je dat te weten? Schrijver Jeroen Thijssen vertelt over een ander goed bewaard geheim, het Verscholen Dorp op de Veluwe. Hij schreef er een boek over. De muziek wordt deze uitzending verzorgd door zangeres Emma Julia.

EO Live

EO Live, zaterdag 4 januari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Frank Bosman over de smakelijke historie van abdijbier

Goed bier komt uit een klooster. Dat is tenminste het aura dat om abdijbieren heen hangt. Hoe is dit ontstaan en waarom denken we nog steeds dat het overgrote deel van de monniken in brouwketels staat te roeren? We ontrafelen de geschiedenis met cultuurtheoloog en bierliefhebber Frank Bosman.

Helpen op de Afrikaanse manier

De organisatie Christian Childcare Programme (CCP) zet zich in het oosten van Oeganda in voor kwetsbare weeskinderen en weduwen. Hun aanpak? 'Help de familie om een weeskind op te nemen en zorg voor goede opleidingen. Én doe het vooral op de Afrikaanse manier', zeg Fred Meijer, voorzitter van de stichting CCP.

Sneeuwt het ijzer binnen in de aarde?

Een opmerkelijk bericht: het zou ijzer sneeuwen in het binnenste van de aarde. Maar hoe kun je dat weten en wat gebeurt er eigenlijk nog meer diep in de aarde. We vragen het aan onze huisbioloog Tom Zoutewelle.

Trekken derde verkiezingen op rij Israël uit impasse?

Het lukt Israëlische politici maar niet om een coalitie te smeden om het land te besturen. Binnenkort mogen de burgers voor de derde keer naar de stembus, maar of dat soelaas biedt? We bellen voor duiding met André Diepenbroek, woordvoerder van de Israëlische ambassade in Den Haag.

Het Verscholen Dorp

Jeroen Thijssen schreef een boek over het Verscholen Dorp. Het dorp boodt onderdak aan onderduikers in de Tweede Wereldoorlog en was goed verscholen in de bossen bij Vierhouten op de Veluwe. Toch kregen de Duitsers lucht van deze plek. Thijssen dook in deze spannende, maar ook tragische geschiedenis.

Emma Julia live!

De uitzending van EO Live wordt door Emma Julia voorzien van muzikale klasse. De jonge singer-songwriter, zangeres en worshipleader timmert hard aan de weg. Onlangs bracht ze haar goed ontvangen debuut-EP 'Come' uit. 'Ik begon twee jaar geleden pas met schrijven en schreef vooral over mijn leven', vertelde ze naar aanleiding van de EP tegen EO BEAM. 'God is heel belangrijk voor mij, dus die kwam in bijna elk liedje langs. Omdat Hij zo’n groot deel in mijn leven inneemt heb ik besloten om mijn muziek ook volledig op Hem te richten. Worship is lastig te omschrijven, maar ik denk dat mijn songs vooral richting ballads gaan met invloeden van gospel en pop.'