EO Live 31 augustus

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 31 augustus

In deze zomerse editie van EO Live praat Petra met James Kennedy over de Amerikaanse president Donald Trump. Er is aandacht voor een nieuw seizoen van het tv-programma De Verandering. Ook bekijkt Petra een nieuwe gids vol enge 'diepzeemonsters', en praat ze met Eric van den Berg over de opkomst van zogenaamde 'theomorfe' robots. Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt voor het laatst over humor in de bijbel....

EO Live, zaterdag 31 augustus 2019 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Petra de Joode

Onderwerpen:

Donald vs. the world

Donald Trump regeert het wereldnieuws. Is het niet door een bizarre actie zoals het voorstel om kernbommen op orkanen te gooien, dan wel door nieuwe beslissingen in de handelsoorlog met China. In 2020 loopt zijn eerste termijn af, maar hij heeft al aangekondigd voor een tweede periode als president te gaan. Als ambitieuze partijgenoten of Democraten hem niet verslaan blijft hij dus president tot 2024. Met hoogleraar en Amerikakenner James Kennedy beschouwen we de politiek van Trump en blikken we vooruit naar 2020.

Religieuze Robots; ‘spirituele monsters van Frankenstein’?

In een Japanse Zen-tempel in Kyoto staat sinds kort een boeddhistische robotmonnik, die volgens zijn makers, dankzij kunstmatige intelligentie in staat een oneindige hoeveelheid kennis en wijsheid te verzamelen. Die kan hij dan vervolgens in het Japans, Chinees en Engels met de mens delen. Sommige Boeddhisten geloven zelfs dat deze robot een logische, en laatste reïncarnatie van Boeddha zelf is. Is dit nu grappig nieuwtje, of is zou je met argusogen naar deze ontwikkeling moeten kijken? EO Live gaat zaterdag in gesprek met mediawetenschapper en theoloog Eric van den Berg.

De Verandering van Hannie en David

Hannie gelooft al sinds haar zestiende maar haar man David wijst God steeds af. De hele familie kwam in één keer tot geloof toen zij werden aangesproken door evangelisten terwijl ze aan het venten waren. Steeds kreeg David de tekst van Job door. En hij wilde een antwoord van God dat maar steeds niet kwam. Dan sterft op 2 mei 2015 hun dochter op 12 - jarige leeftijd aan kanker. Dit heeft zo'n impact dat hun zoon Zoni een zelfmoordpoging doet door een overdosis medicijnen te nemen. Ook Hannie en David zijn zo kapot van verdriet dat ze hun leven willen beëindigen. Veel tijd om te rouwen hebben ze niet omdat Zoni compleet doordraait en stemmen hoort. In 2016 vinden ze als gezin hun plek bij Pinkstergemeente Maranatha en Zoni laat zich in 2018 dopen.

Hoe dieper in de zee, hoe enger de vis

Vissers vinden regelmatig echte griezelige bijvangsten in hun netten. Om hen te informeren over wat voor ‘diepzeemonsters’ er in hun netten zitten is er een fotogids verschenen waarin zo’n 100 vis- en inktvissoorten te zien zijn, die in de donkere diepten van de oceaan leven en soms dus gevangen worden. We gaan erover praten met Bram Couperus. Hij is onderzoeker bij Wageningen Marine Research, en mede-initiatiefnemer van deze gids

Humor in de bijbel: De wonderbaarlijke ontsnapping van Petrus

De bijbel is een heel serieus boek. Maar volgens cultuurtheoloog Frank Bosman is er in dit eeuwenoude boek ook veel humor te bekennen. Hij schreef het boek ‘God houdt wel van een geintje’, en de komende zomer neemt Frank ons mee in onze zoektocht naar humor in de bijbel. Op zaterdag 31 augustus zal de laatste aflevering van de zomerserie te horen zijn. Die gaat over het verhaal van de ontsnapping van Petrus uit de gevangenis.