EO Live 28 december 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 28 december 2019

In deze laatste editie van EO Live in 2019 praten we uitgebreid met Jan van Benthem over zijn werk als buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad. We blikken terug op het afgelopen decennium en kijken vooruit naar 2020. Wat zijn de grote thema's? Waar wordt het spannend? En gaan de 'Twenties' een goed decennium worden? Bovendien is 28 december de 'Dag van de Onnozele Kinderen'. Professor Paul van Geest legt uit wat dit betekent. En Ineke Strouken, deskundige op het gebied van volksgebruiken, vertelt waarom vuurwerk oorspronkelijk een religieuze bedoeling had. Dit en nog veel meer in EO Live....

EO Live

EO Live, zaterdag 28 december van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Terugblikken en vooruitkijken met Jan van Benthem

Als je je als journalist bezighoudt met het schrijven over wat er gaande is in de wereld hoef je je niet te vervelen. Sterker nog; wellicht heb je aan 24 uur per dag niet genoeg. In de laatste uitzending van dit jaar is Jan van Benthem programmagast. Met hem nemen we het afgelopen jaar door en kijken we vooruit naar 2020.Wat zijn de grote thema's? Waar wordt het spannend? En gaan de 'Twenties' een goed decennium worden?

'Dag van de Onnozele Kinderen'

28 december is de 'Dag van de Onnozele kinderen'. Dan viert men in het christendom en met name in de katholieke kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op gezag van koning Herodes werden vermoord. We gaan erover praten met professor Paul van Geest.

Overleven bij -40 graden

Lise van der Eijk is te gast in EO Live om te vertellen wat ze zag toen ze naar Mongolie reisde voor een reportage van het EO tv-programma Metterdaad. Zo kwam Lise ondermeer een dakloze man tegen die moest zien te overleven terwijl het 40 graden vroor. Wat doet het met je als je zoiets ziet? In EO Live vertelt ze haar verhaal.

De religieuze oorsprong van vuurwerk

Over een paar dagen is het weer zover. Dan wordt er weer voor tientallen miljoenen euro’s aan vuurwerk de lucht in geschoten. Maar wist u dat vuurwerk oorspronkelijk een religieuze bedoeling had? We gaan erover praten met Ineke Strouken. Zij weet alles van volksgebruiken en cultuur.