EO Live 7 september 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 7 september 2019

In deze editie van EO Live praat Yvonne Sprunken met Ineke Strouken over de vraag waarom ze op Vrijdag de 13e trouwde. Tjeerd de Boer vertelt over de spanningen tussen China en Hong Kong. Jan van Benthem belicht een donkere bladzijde uit het leven van Oskar Schindler en historicus Enne Koops vertelt over de christelijke symboliek in het logo van Alfa Romeo. Judith Koedoot staat op het EO Live podium met live muziek. Dit en nog veel meer in EO Live.... Presentatie: Yvonne Sprunken en Gerben van Ommen.

EO Live, zaterdag 7 september 2019

19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Gerben van Ommen

Inhoud:

Getrouwd op Vrijdag de 13e

Volgende week vrijdag is het weer Vrijdag de 13e. Volgens veel mensen is deze dag een ongeluksdag. Maar waar komt dit (bij)geloof vandaan? Sommige historici denken dat het te maken heeft met een coup tegen de tempelridders. Maar volgens Ineke Strouken gaat dit ‘ongeluksgeloof’ veel verder terug in de tijd. In EO Live vertelt ze hoe het zit, en waarom ze zelf op Vrijdag de 13e trouwde….

De Chinese wurggreep

De greep van China op de aanwezige religieuze stromingen in het land wordt steeds steviger, ook op het Christendom. Laatst nog schrapte China religieuze termen, zoals God, Bijbel en Christus, uit literaire werken als Robinson Crusoë. Hoewel je in China christen mag zijn, worden kerken en christenen streng in de gaten gehouden. En dat gaat steeds verder, zegt Chinakenner Tjeerd de Boer, die zelf van 2013 tot 2018 in Hongkong woonde. In EO Live vertelt Tjeerd de Boer over zijn persoonlijke ervaringen.

Liet Oskar Schindler Tweede Wereldoorlog ontvlammen?

Het is 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon. U heeft het ongetwijfeld geleerd op school; Duitsland viel Polen binnen nadat een Poolse aanval op een Duits radiostation in scene was gezet. Uit recent onderzoek is gebleken dat niemand minder dan Oskar Schindler de mede-uitvoerder van dit doortrapte het plan was. Hij regelde alle nep-uniformen en valse papieren. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

T-Rex mysterie opgelost

Jarenlang was het een mysterie waarom de T-rex twee gaatjes in zijn schedel had. Nu zijn wetenschappers er eindelijk uit: Deze gaten waren bedoeld om de temperatuur in de schedel van dit monsterachtige dier te reguleren. Wat zegt dit over de huidige discussie of dino’s koud- of warmbloedig waren? We gaan erover praten met bioloog Tom Zoutewelle.

25 jaar na Rwandese genocide

Het waren misschien wel de meest gruwelijke 100 dagen uit de geschiedenis van de mensheid. 100 dagen waarin bijna een miljoen slachtoffers vielen tijdens de Rwandese genocide. Deze inktzwarte pagina werd 25 jaar geleden geschreven en dit jaar op verschillende manier herdacht. We praten erover met Kees-Jan Hooglander van hulporganisatie ZOA. Kees-Jan werkte in de nasleep van genocide als noodhulp coördinator in Rwanda en keerde er dit voorjaar terug om te zien hoe het land herstelt van haar diepe wonden.

Waarom zou je nog naar de kerk gaan?

Waarom zou je anno 2019 nog naar de kerk gaan? In een nieuw televisieprogramma gaat EO- presentator Marleen Stelling op zoek naar de kracht van de kerk. Marleen duikt in de wereld van protestantse gemeenten, van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van de traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. EO Live belt met Marleen.

Wat is de achtergrond van het Alfa Romeo-logo?

We gaan het hebben over een van de bekendste Italiaanse automerken: Alfa Romeo. En specifiek kijken we even naar het bijzondere logo van dit automerk. Aan de ene kant van dit logo zien we een rood kruis, en aan de andere kant zien we een persoon die wordt opgegeten door een draak. Wat is het verhaal achter dit beroemde logo? We vragen het aan Enne Koops. Hij is historicus en vaste auteur van de website Historiek.net

Televizier ring voor Rail Away?

Het EO-reismagazine Rail Away bestaat al 23 jaar en biedt de kijker de ultieme slow tv. Blijkbaar heeft de kijker daar behoefte aan in deze gejaagde tijd. Met de trein als leidraad maakt de kijker kennis met bijzondere spoorlijnen, landschappen, culturen en bezienswaardigheden. Wint het programma voor het eerst de Gouden Televizier-Ring? Een gesprek met Gerben van Ommen, projectleider van Rail Away.

De Verandering van David Sawayfa: ‘Ben ik een jongen of een meisje?’

Toen David Sawayfa werd geboren zag het er niet best uit voor hem. Door een levensreddende operatie werd zijn leven gered maar zijn geslacht was niet duidelijk en er werd besloten om van hem een meisje te maken. De operatie is geslaagd maar als dit meisje opgroeit, wil ze helemaal geen meisje zijn. Uiteindelijk kiest David Sawayfa op latere leeftijd ervoor om toch een jongen te zijn. Wat voor impact heeft dat op zijn leven gehad en welke rol speelt God hierin?

Live muziek van Judith Koedoot

Muziek is Judith Koedoot met de paplepel ingegoten. Judith is de jongste van zes kinderen en komt uit een muzikale familie. Vader Mannes van Essen speelt orgel, moeder Suze zingt en alle broers en zussen zijn actief in de muziek. De appel viel bij Judith dan ook niet ver van de boom en Judith ging de muziek in. Naast zangeres is ze pianist en componist en maakte veel muziek. Op zaterdag 7 september staat ze op het EO Live podium.

Judith zingt de volgende liederen:

1) Eerste liefde

2) Was je nog maar hier

3) Plat

4) Woorden