EO Live 8 juni 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 8 juni 2019

In deze editie van EO Live is er natuurlijk veel aandacht voor Pinksteren. Maar praten we ook met een beiaardier die niet op het carillon mag spelen. Er is aandacht voor D-Day, en de sterfdag van de profeet Mohammed. EO Live belt met George Harinck over een kapotte grafsteen en Andries Schuttinga vertelt over de miserabele situatie in Malawi. Ook is er natuurlijk weer mooie live muziek. Die wordt verzorgd door het muzikale echtpaar Jasper en Elja Mellema. Dit en nog heel veel meer in EO Live op zaterdag 8 juni.....

EO Live

EO Live, zaterdag 8 juni van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Marco van der Straten

Inhoud:

Wordt ‘Pinkster Drie’ nu nog gevierd?

Nederland is gezegend met een extra vrije dag met Pinksteren. Maar op Walcheren kennen ze zelfs een derde pinksterdag: Pinkster Drie. Op die dag kregen boerenknechten traditioneel een nieuw contract, en dat moest natuurlijk gevierd worden. Maar hoe zit dat anno 2019? Bestaat deze traditionele feestdag op ‘derde Pinksterdag’ nog steeds? EO Live zoekt het uit door te bellen met Ineke Strouken. Zij weet alles van volkscultuur.

Wat als D-Day was mislukt?

Het was de week van de herdenkingen rondom 75 jaar D-Day. Op 6 juni 1944 vond deze geallieerde invasie plaats in Frankrijk. Sommige deskundigen denken dat deze invasie niet kon mislukken. Er zijn ook historici die zeggen dat het allemaal kantje-boord was. Het weer was veel slechter dan gedacht. De verliezen waren enorm, en de Duitse tegenstand gigantisch. We gaan het met Jan van Benthem hebben over de vraag; Wat als D-Day zou zijn mislukt?

Beiaardier heeft toegangsverbod kerktoren Barneveld

Het winkelend publiek en de lokale Barneveldse middenstand luistert nu al maandenlang naar hetzelfde deuntje dat uit het carillon van de Oude Kerk-toren komt. Ieder halfuur hetzelfde deuntje.... De beiaardier van Barneveld staat te popelen om hier verandering in te brengen. Zijn handen jeuken, maar hij mag de toren niet op. Wat is er aan de hand in Barneveld? EO Live belt met Boudewijn Zwart, de beiaardier in kwestie.

Profeet Mohammed vergiftigd?

We gaan terug in de tijd. Naar 8 juni van het jaar 632. Op die dag stierf de profeet Mohammed na een kort ziekbed. Mohammed werd begraven in Medina en zijn graf is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste plekken voor moslims. Er zijn verhalen dat de Islamitische profeet werd vergiftigd. Klopt dit? We gaan over de sterfdag van Mohammed praten met Cees Rentier van Stichting Evangelie en Moslims.

Cyberseks enorm probleem op Filipijnen

Cyberseks is een probleem dat veel voorkomt op de Filipijnen. Veel kinderen en tieners worden daar geronseld en achter een webcam gezet om seksuele handelingen te verrichten. Pedofielen uit alle hoeken van de wereld betalen voor deze webcams, waardoor het voor criminelen een lucratieve business is. International Justice Mission strijdt tegen deze cybersekscriminaliteit. In april organiseerde de organisatie een reis naar Filipijnen. Visie-hoofdredacteur Marco van der Straten en IJM-storyteller Gertjan de Jong gingen mee en vertelden over hun ervaringen in EO Live.

Pinksteren: Het feest van de Geest

Voor christenen is Pinksteren het feest van de Heilige Geest. Daarom bespreekt EO Live op zaterdag 8 juni het boek ‘Mijn Geest werkt’ van schrijver Martin Nanninga. Martin dacht zelf een goede relatie met God te hebben, maar kwam er langzamerhand achter dat dit niet het geval was. In zijn boek beschrijft hij hoe de Heilige Geest meer te zeggen kreeg in zijn leven. In dit boek geen theologie maar een eenvoudige en heldere uitleg die u direct in het leven toegepast kan worden. In EO Live is Martin Nanninga te gast om te praten over zijn veranderproces.

Oproep: Graf Herman Bavinck moet hersteld worden

De naam Herman Bavinck zegt veel Nederlanders vandaag de dag niet veel meer, maar hij was in zijn tijd een zeer vooraanstaand wetenschapper en politicus, en als theoloog geniet hij vooral buiten Nederland grote bekendheid. Bavinck stierf in 1921 en ligt begraven in Vlaardingen. Maar zijn graf is in slechte staat. Er loopt een barst midden door de grafsteen, en dat kan natuurlijk niet. Daarom doet professor George Harinck een oproep om deze grafsteen te herstellen. EO Live belt hem op.

Misère in Malawi

Malawi is drie keer zo groot als Nederland met 19 miljoen inwoners. Maar het is ook een van de armste landen ter wereld. De afwezigheid van delfstoffen, het ontbreken van een zeehaven, de traditionele gerichtheid op de verbouw van thee en tabak op plantages, samen met het lage opleidingsniveau van de bevolking maken de economische situatie dramatisch. Daaroverheen is de aidsepidemie gekomen, die een belangrijk deel van de economisch productieve middengeneratie heeft weggevaagd. In al deze misère probeert Red een Kind mensen te helpen. Andries Schuttinga vertelt in EO Live zijn verhaal.

EO Live podium: Jasper en Elja Mellema

Voor Elja gaat er geen dag voorbij zonder te zingen. Jasper is sinds zijn studie aan het Conservatorium al een aantal jaren werkzaam in de muziek. Als muziekdocent helpt hij zijn leerlingen om te groeien in vrijheid binnen de muziek. Met de bands waarin hij speelt treedt hij door het hele land op en is hij vaak op radio en tv verschenen. Samen maken Elja en Jasper pure muziek die harten raakt. Op zaterdag 8 juni verzorgen ze vanaf het EO Live podium de live muziek. Ze zingen:

1. Sta Op En Schitter - duur ±3:40

2. Oneindig - duur ±4:10

3. U Kwam / U Gaf - duur ±3:30

4. U Bent Zo Goed - duur - ±3:50