EO Live, 20 juli 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live, 20 juli 2019

In deze editie van EO Live praten we over de vraag of je als christen ook in 'aliens' kunt geloven? Verder is er aandacht voor het verschil tussen moslims en joden. We praten over bendegeweld in Zuid-Amerika en over extreme hitte in New York. Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt waarom sommige verhalen in de bijbel hem doen schaterlachen.... Dit en nog veel meer in EO Live op zaterdag 20 juli.

EO Live

EO Live, zaterdag 20 juli van 19:00 t/m 20:00 op NPO Radio 5

Presentatie Yvonne Sprunken

Inhoud:

Kun je als christen in ‘aliens’ geloven?

Zaterdag 20 juli is het precies 50 jaar geleden is dat de eerste mens voet zette op de maan. Dit bijzondere jubileum is voor presentator Yvonne Sprunken aanleiding voor een gesprek met dominee Ed Meenderink en bioloog Tom Zoutewelle. In het radiomagazine EO Live legt ze beide gasten de vraag voor of je als christen in buitenaards leven kunt geloven.

Drie geloven in één studio

In EO Live vertellen rabbijn Lody van de Kamp en moslima Oumaima Al Abdellaoui over hun vooroordelen, verschillen en overeenkomsten. Ze schreven samen het boek ‘Over muren heen’. Dit boek is een hoopvolle briefwisseling tussen een Joodse rabbijn en een jonge Islamitische vrouw. In het boek wordt beschreven hoe twee heel verschillende mensen de moeite nemen om zich in de wereld van de ander te verdiepen en biedt een boeiende inkijk in twee culturen in onze Nederlandse samenleving. Doordat Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui dat deden kwamen ze erachter dat ze meer overeenkomsten hadden dan ze dachten.

Extreme hitte velt Amerika

Een groot deel van de Verenigde Staten heeft momenteel te kampen met extreme hitte. De komende dagen stijgt de temperatuur op sommige plekken zelfs tot boven de 50 graden celsius. In New York worden daarom 500 koelcentra geopend. Niet alleen Amerika kampt momenteel met extreme hitte. Verschillende delen van India en Bangladesh zullen in de nabije toekomst onbewoonbaar worden als de tendens zich voortzet. Wat zegt dit? En wat zullen de consequenties zijn van deze extreme hittegolven? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Bendegeweld in Guatemala

De komende weken zendt EO Metterdaad een vierluik uit over het Zuid-Amerikaanse land Guatemala. Dit land wordt geteisterd door hevig geweld van straatbendes. Dagelijks vallen er doden en gewonden. Het bijbelgenootschap van Guatemala houdt zich naast vertaalwerk ook bezig met hulp aan jonge mensen om uit de bende-cultuur te stappen. Maar dat valt niet mee. We gaan erover praten met Paul Doth. Hij was namens het Nederlands Bijbelgenootschap aanwezig tijdens de opnames en met hem gaan we praten over wat hij meemaakte

Humor in de bijbel?

De bijbel is een heel serieus boek. Maar volgens cultuurtheoloog Frank Bosman is er in dit eeuwenoude boek ook veel humor te bekennen. Hij schreef het boek ‘God houdt wel van een geintje’, en de komende zomer neemt Frank ons mee in onze zoektocht naar humor in de bijbel. Op zaterdag 20 juli zal de aftrap van deze zomerserie plaatsvinden.