EO Live 30 maart 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 30 maart 2019

In deze editie van EO Live praten we over de Brexitsoap, het belang van de schoolstrijd, de ontdekking van Amerika, de vondst van een T-Rex, kinderen in Albanie, het boek 'Komt goed Sanne, de golan-hoogvlakte, pasen en Goede Vrijdag. De live muziek wordt verzorgd door Thijs Swinkels die we kennen van The Voice Kids.... De presentatie is in handen van Yvonne Sprunken en Tom Mikkers.

EO Live, zaterdag 30 maart van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Soapserie Brexitcircus

Het is 30 maart. Officieel zou Groot Brittanie geen onderdeel meer zijn van de EU. Want u weet het; de officiele uittredingsdatum was 29 maart. Gisteren dus. Maar het liep, en loopt, as we speak, allemaal anders dan gedacht. Iemand die daar alles van weet is Pieter Lalleman. Hij is een Nederlander die woont en werkt in London. Bovendien is hij voorganger bij de Engelse baptisten. Op welke uitkomst zou hij z'n geld zetten?

Is vrijheid van onderwijs nog van deze tijd?

Het Cornelius Haga Lyceum is in opspraak gekomen, nadat er binnen de school personen actief waren die banden hadden met terroristische organisaties. Leerlingen zouden door dit gedachtegoed beïnvloed worden. Had zo’n school wel opgericht mogen worden, vragen sommigen zich af. Ja, de vrijheid van onderwijs, gewaarborgd in artikel 23 van de grondwet, regelt dat. Met onderwijshistoricus John Exalto praten we door over deze bijzondere vrijheid of dit artikel nog wel van deze tijd is?

Amerika ontdekt door toedoen antisemitisch decreet?

We gaan even terug naar 30 maart 1492. Toen werd in Spanje een decreet afgekondigd dat alle Joden zich moesten bekeren tot het Katholicisme. Zo niet, dan moesten ze ophoepelen. In datzelfde jaar werd ook Amerika ontdekt door Columbus. Toeval? Of bestaat er wellicht een verband tussen beide gebeurtenissen? We gaan erover praten met historicus Bart Wallet.

Armoede in Albanie blijft problematisch

Je kind elke dag een warme maaltijd geven, dat wil elke ouder. Maar de ca 3000 bewoners van een helling bij de hoofdstad Tirana in Albanië krijgen dit niet voor elkaar. Ze wonen slecht, hebben weinig voorzieningen en kinderen gaan veelal niet naar school. Voor 300 kinderen biedt Hoop voor Albanië mogelijkheden. Zij krijgen drie keer per week een warme maaltijd èn de ouders worden geholpen met het aanleggen van volkstuintjes. Teun van de Lugt is sinds 15 jaar betrokken als adviseur bij dit project.

De Krim en Golan: Meten met twee maten?

Trouwe luisteraars weten dat we het vorige week met Jan van Benthem hebben gehad over het feit dat het alweer 5 jaar geleden is dat Rusland De Krim annexeerde. Amerika veroordeelde dit feit ten stelligste. Deze week werd bekend dat president Trump de Golan-hoogvlakte erkent als Israelisch grondgebied. En veel christenen stonden te juichen... Maar is dat eigenlijk terecht? Is dit niet een schoolvoorbeeld van meten met twee maten? Of is het appels met peren vergelijken? We gaan erover praten met Jan van Benthem.

Tyrannosaurus-Rex onderdeel van 'Goede Schepping'?

Deze week werd bekend dat in Canada de grootse Tyrannosaurus Rex is ontdekt. Deze dinosaurus was ongeveer 13 meter lang en woog maar liefst 8.800 kilogram. De onderzoekers die het skelet ontdekten noemen de dino lieftallig ‘Scotty’. Als je de kop, met bek en tanden van dit dier bekijkt zie je dat dit dier bedoeld is om prooien aan stukken te scheuren. Waarschijnlijk gebeurde dit dan ook grof geweld. Christenen, geloven dat de schepping goed gemaakt was. Hoe moet je dan naar de T-Rex kijken? We gaan erover praten met de huisbioloog van EO Live, Tom Zoutewelle.

Boekbespreking: Komt goed Sanne

Marjan van den Berg schrijft met humor, relativering en levenswijsheid en heeft een scherp oog voor het bijzondere in het gewone. Het is alweer vijftien jaar geleden dat zij de eerste aflevering van het feuilleton Sanne schreef, de meest geliefde pagina in Margriet. 'Komt goed, Sanne' is het vijftiende boek vol belevenissen - hilarisch, romantisch, weemoedig soms en altijd vol onverwachte wendingen.

Paasserie: Waarom moest Jezus een gruwelijke dood sterven? Kon het niet anders?

Wie de film 'The Passion of th Christ', van Mel Gibson ooit gezien heeft weet dat de kruisiging van Jezus een gruwelijk tafareel geweest moet zijn. Toch noemen christenen de dag dat hun grote voorbeeld een marteldood stierf 'Goede Vrijdag'. Waarom eigenlijk? Schrijver en theoloog Reinier Sonneveld dacht veel over deze vraag na. De komende weken wordt in EO Live een vraag behandeld over Pasen. Op zaterdag 30 maart komt de vraag aan bod: 'Kon het niet anders?

EO Live podium: Thijs Swinkels

We kunnen Thijs Swinkels kennen van zijn deelname aan het televisieprogramma The Voice Kids. Thijs is een aanstormend talent n was een verrassende deelnemer aan The Voice Kids. Waar de meeste kinderen toch wel kiezen voor vrij nieuwe liedjes, koos Thijs een hele andere kant. Hij zong het liefst liedjes van Elvis Presley. Ook heeft dit talent veel passie voor de gospels die 'The King' zong. Op zaterdag 30 maart staat Thijs Swinkels op het EO Live podium. Hij zingt:

1 Can't help falling in love - Elvis Presley

2 September morn - Neil Diamond

3 Crying in the chapel - Elvis Presley

4 Holiday Blues - Thijs Swinkels