EO Live 25 mei 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 25 mei 2019

In deze editie van EO Live is er aandacht voor Europa. Hoe ziet Europa eruit in 2050? En waarom lijkt het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg op de toren van Babel? Verder is er aandacht voor de vraag; Hoe zie je of een christelijke asielzoeker echt christen is? En maakt dat uberhaupt uit? Ook trekken we parallellen tussen Star Wars en bijbelverhalen en blikken we terug op Bunkerdag 2019. Elize Verlaan en Leon van Veen geven een mooi optreden vanaf het EO Live podium. Dit en nog veel mee in EO Live op zaterdag 25 mei....

EO Live

EO Live, zaterdag 25 mei van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Louis Esmeijer

Inhoud:

Gebouw Europees Parlement lijkt op Toren van Babel. Toeval?

Het was de week van de Europese verkiezingen. Het gebouw van het Europese Parlement in Straatsburg lijkt te zijn opgezet naar het voorbeeld van de toren van Babel zoals te zien op het schilderij van Pieter Bruegel de Oude uit ca. 1556. De overeenkomsten van het gebouw van het Europese Parlement in Straatsburg en de afbeelding op het schilderij van Pieter Bruegel zijn bijzonder frappant. Is dit toeval? Of is hier bewust voor gekozen? EO Live belt met journalist Gert-Jan van Heugten. Hij verdiepte zich in deze vraag.

Zijn christelijke asielzoekers echt christen?

Jaarlijks komen er heel wat asielaanvragen van vluchtelingen op de burelen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Onder die aanvragen ook veel verzoeken van christenen die vanwege hun geloofd niet meer welkom zijn in hun land van herkomst en gevaar lopen bij een eventuele terugkeer. Het IND gaat in deze gevallen de verzoeken beoordelen en checkt onder meer of iemand wel echt christen is. Dit gaat echter nogal eens mis. Asieladvocaat Lineke Blijdorp schreef vorige week op Facebook een noodkreet over de gang van zaken binnen het IND en schuift zaterdag aan in EO Live.

Terugblik op Bunkerdag 2019

Heel veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de Nederlandse kustlijn, hebben op zaterdag 25 mei een open dag in het kader van de Bunkerdag. EO Live belt met Cor Quist. Hij is sinds 23 jaar actief bij het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland.

Star Wars: Modern bijbelverhaal?

Het is zaterdag 25 mei en we stappen weer even in de tijdmachine. We gaan terug naar 25 mei van het jaar 1977. Toen kwam de allereerste Star Wars-film uit. De film was toentertijd een hele vreemde eend in de bijt, maar bleek ongekend succesvol te zijn. Inmiddels zijn er 8 officiële Star Wars-films gemaakt en eind dit jaar komt het 9e deel 'The Rise of Skywalker uit, waarmee het verhaal over de familie Skywalker eindigt. Ook bij veel christenen is de filmreeks heel populair. Komt dat misschien door de herkenbare inhoud? We gaan het vragen aan priester Roderick Vonhogen, misschien wel de grootste Star Wars-fan van Nederland.

Hoe ziet Europa eruit in 2050?

Het was de week van de Europese Parlementsverkiezingen. In Nederland zijn de peilingen van de uitslagen inmiddels bekend, en de definitieve uitslagen van heel Europa volgen zondagavond laat. Hoe dan ook, het beloven spannende jaren te worden voor Europa. Denk aan de Brexit die gaat komen, opkomende spanningen tussen verschillende wereldmachten en interne onvrede die zichtbaar wordt bij de opkomst van eurosceptische stromingen. Reden voor ons om eens te kijken naar de toekomst van de Europese samenwerking. En dat gaan we doen met Jan van Benthem.

Donder en bliksem geen straf meer van God….

Sommige plaatsen in Nederland kampten de afgelopen week met noodweer. In Gemert liepen zelfs complete straten onder water. Sinds mensenheugenis wordt onweer gezien als een straf van God. Mensen waren doodsbang voor de donder en bliksemschichten. Tot in 1752 de bliksemafleider werd uitgevonden. Historicus Jan Wim Buisman onderzocht de ongekende culturele opwinding die daarop volgde. EO Live praat met hem over deze ontwikkeling.

Spaarpotjes in arme landen. Zinvol?

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat 40% van de Nederlanders te weinig buffer heeft om financiële tegenslagen op te vangen. Sparen is en blijft dus belangrijk en dat geldt hier in Nederland, maar ook in arme landen als Etiopie en Zuid-Soedan. Daar zetten ze momenteel spaarplannen op poten. Maar is zoiets zinvol als er al gebrek is aan de eerste levensbehoeften als eten en schone kleding? Een gesprek met Caspar Waalewijn van TEAR.

Ira Stam over haar boek ‘Blijf niet te lang weg’

In het boek ‘Blijf niet te lang weg’ delen drie vrouwen die betrokken zijn bij mensen met dementie hun kennis en ervaringen. Ze bespreken mantelzorg en dementie op een positieve en liefdevolle manier. Zo willen ze mantelzorgers, familieleden, partners, vrienden, kerkfamilie, medewerkers in de zorg en vrijwilligers steunen en inspireren tot liefdevolle zorg vanuit begrip voor de mens met dementie en respect voor diens menselijke waardigheid. In EO Live vertelt Ira Stam haar persoonlijke verhaal.

EO Live podium: Elize Verlaan en Leon van Veen

Elize Verlaan (1988) is een jonge zangeres uit Woerden. Zingen is haar grootste passie. Op jonge leeftijd wordt Elize al gelukkig van zingen. Zingen is haar grootste hobby en ze is er uren mee bezig. Samen met een vriendinnetje zingt ze heel wat cassettebandjes vol. In 2001 treedt Elize samen met een vriendin voor het eerst op. De twee vriendinnen doen mee aan een talentenjacht in Woerden en winnen de tweede prijs. Aangemoedigd door deze prijs blijft Elize zingen. Het blijft niet bij één optreden. Elize zingt met bijzondere diensten, zoals Pasen en Kerst, in haar eigen gemeente in Woerden. Ook in andere kerken luistert ze de diensten op met haar prachtige stem. Momenteel is Elize bezig met een nieuw album. Op zaterdag 25 mei staat Elize samen met Leon van Veen op het EO Live podium.

Elize Verlaan zingt:

1) Psalm 23 (eigen versie)

2) Psalm 27 (eigen versie)

3) In mijn handen (trouwlied)

4) Met mijn ziel onder mijn arm