EO Live 17 augustus

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 17 augustus

In deze zomerse editie van EO Live praat Petra de Joode met de eerste 'Rouwdoula' van Nederland. Er is aandacht voor de nijlpaarden van Pablo Escobar. Deze dieren vormen inmiddels een groot probleem in Colombia. Het boek 'Zwaartekracht' wordt besproken, en Frank Bosman vertelt over de grappige kant van het verhaal over Elia en de Baalpriesters.... Dit en veel meer in EO Live.

EO Live

EO Live, zaterdag 17 augustus 2019, 19:00 t/m 22:00 Op NPO Radio 5

Presentatie: Petra de Joode

Inhoud:

‘Rouwdoula’ Patty Duijn vertelt over haar werk

Wie gaat sterven of met een sterfgeval te maken krijgt, mist nogal eens steun in zijn verdriet. Het sterfproces kan soms namelijk een heel eenzaam proces zijn. Patty Duijn krijgt er vrijwel dagelijks mee te maken. Honderden stervenden, nabestaanden (in spe) en andere achterblijvers heeft Patt inmiddels bijgestaan. In EO Live vertelt de eerste ‘rouwdoula’ van Nederland Patty Duijn, hoe haar werk als rouwdoula eruit ziet.

De nijlpaarden van Pablo Escobar

We gaan weer even een tijdreisje maken. We gaan terug naar 17 augustus 1992. De Verenigde Staten loven op die dag een premie uit van twee miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot de aanhouding van de voortvluchtige Pablo Escobar. Waarom wilde de VS Pablo Escobar zo graag in handen krijgen? Nou, hij was de allergrootste drugsdealer ooit. Deze Colombiaan was zo steenrijk dat hij allerlei gekke dingen ging doen met zijn geld. Zo liet hij bijvoorbeeld allerlei Afrikaanse dieren, zoals nijlpaarden, naar Colombia overvliegen. Na zijn dood zijn veel van deze dieren aan hun lot overgelaten. Maar de nijlpaarden van Pablo Escobar hebben niet stilgezeten en vormen vandaag de dag een heuse plaag in Colombia. We gaan erover praten met bioloog Tom Zoutewelle.

Humor in de bijbel: Elia en de Baalpriesters

De bijbel is een heel serieus boek. Maar volgens cultuurtheoloog Frank Bosman is er in dit eeuwenoude boek ook veel humor te bekennen. Hij schreef het boek ‘God houdt wel van een geintje’, en de komende zomer neemt Frank ons mee in onze zoektocht naar humor in de bijbel. Op zaterdag 17 augustus vertelt Frank over de humor in het verhaal van Elia en de Baalpriesters.

Boekbespreking ‘Zwaartekracht’

Zwaartekracht gaat over de traditioneel-religieus opgevoede Vera, die met haar familie vanuit een klein dorpje in de Achterhoek naar de Randstad verhuist en plotseling midden in de echte wereld terecht lijkt te komen. Wanneer ze op 16-jarige leeftijd zwanger wordt, komen niet alleen al haar relaties onder druk te staan, maar begint ze ook een spirituele zoektocht. Zwaartekracht, in de traditie van Dorsvloer vol confetti, is geïnspireerd door gebeurtenissen uit de auteur haar eigen leven. In EO Live vertelt Annemieke Reesink haar verhaal