EO Live 5 januari 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 5 januari 2019

In deze eerste editie van EO Live in 2019 praat Yvonne met Ineke Strouken over de tradities, gebruiken en bijgeloof rondom nieuwjaar en Driekoningen. Verder vertelt Gerben van Ommen over het succes van Rail Away en vertelt Faizal Samson over zijn bijzondere verandering. Ilse Bevelander en Anneke Doest geven een mooi muzikaal optreden. Dit en nog heel veel meer in EO Live....

EO Live

EO Live, zaterdag 5 januari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Tradities, geloof en bijgeloof rondom nieuwjaar en Driekoningen

Het is de eerste uitzending van EO Live in het nieuwe jaar. En zondag wordt het Driekoningenfeest gevierd. Daarom gaan we over de gebruiken en tradities rondom de jaarwisseling en het Driekoningenfeest praten met Ineke Strouken. Zij heeft zich jarenlang verdiept in alle volksgebruiken en het bijgeloof rondom deze periode. Want wist u bijvoorbeeld dat u zondag alle ramen open moet zetten? Hoe dat zit hoort u in EO Live.

Waarom is Rail Away zo'n denderend succes?

Vrijdag 11 januari zendt de EO de 200e aflevering uit van het treinenprogramma 'Rail Away'. Hoewel dit tv -format wordt bestempeld als 'slow -television', lijkt het programma alsmaar populairder te worden. Met afnemers van Japan tot Korea en Frankrijk is het een van de best verkochte programma's van de Nederlandse publieke omroep. Hoe kan het dat een programma als Rail Away alsmaar populairder lijkt te worden in een tijd van snelle social media zoals facebook, snapchat en instagram? We gaan erover praten met Gerben van Ommen. Hij is projectleider van Rail Away.

Het bijzondere veranderingsverhaal van Faizal Samsom

Faizal Samson nam ontslag van zijn baan en werd een pooier. Later begon hij te dealen in cocaïne en op den duur ging hij het zelf ook gebruiken. Status en populariteit vond hij erg belangrijk, net als dure kleding en veel aanzien. Hij ging kapot aan het gebruik van cocaïne, verzon veel smoesjes en zijn relatie stond onder druk. Maar op het dieptepunt nam het leven van Faizal een wending. In EO Live vertelt Faizal Samson over zijn bijzondere 'Verandering".

Komt de muur van Trump er nu wel of niet?

De zogenaamde 'Muur van Trump' blijft grote verdeeldheid zaaien in Amerika. Letterlijk en figuurlijk. Maar de vraag blijft; wie trekt er uiteindelijk aan het langste eind? Gaat die muur tussen de Verenigde Staten en Mexico er nu wel komen, of toch niet. En zou een muur uberhaupt problemen oplossen? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

De Dode Zee wordt droger en kleiner. Wat kan ertegen gedaan worden?

De Dode Zee op de grens van Israël en Jordanië slinkt steeds sneller in omvang. Volgens wetenschappers daalt het waterpeil intussen met zo'n anderhalve meter per jaar. Dat komt met name doordat er steeds meer water wordt ontrokken aan de Jordaan, die het meer voedt. En ook uit het meer zelf wordt water gehaald voor de zoutwinning. Als er niets aan gedaan wordt blijft er halverwege deze eeuw slechts een klein meertje over. Dan kunnen we het dobberen in het meer met een krantje erbij wel vergeten. EO Live praat er over door met bioloog Tom Zoutewelle.

Eindtijdserie: Hoe ziet de 'nieuwe tijd' eruit?

EO Live keek tien weken lang met theoloog, schrijver en publicist Reinier Sonneveld naar wat de bijbel zegt over de zogenaamde 'eindtijd'. Reinier schreef het boek 'Gids voor de laatste dagen'. Dat was reden om met hem een serie te maken over alles wat de bijbel zegt over de 'dingen die nog moeten gaan gebeuren'. In deze laatste aflevering kijkt Reinier naar de vraag: Hoe ziet de 'nieuwe tijd' eruit?

De bijbel in lokale taal 'Kikongo'

Angola is lange tijd een kolonie van Portugal geweest. Het Portugees als nationale taal is de bevolking om die reden min of meer opgelegd. Ondertussen pasten Angolezen zich niet aan door hun lokale talen te blijven spreken, met name binnenshuis. Het Kikongo is dus altijd blijven bestaan. Voor christenen is het heel belangrijk dat zij nu over een Bijbelvertaling beschikken in de taal waarin ze denken en voelen. Joyce van der Veen vertelt over het belang van de bijbel in 'Kikongo'.

Live muziek van Ilse Bevelander en Anneke Doest

Ilse Bevelander en Anneke Doest werden in 2002 collega’s bij jeugdtheatergroep De Vliegende Speeldoos. Sindsdien schrijven ze, spelen ze, zingen ze al 16 jaar samen. En zijn ze niet alleen collega’s maar ook vriendinnen. Inmiddels werken de twee samen aan 'Over Schapen enzo', en op zaterdag 5 januari staan Ilse en Anneke samen op het EO Live podium.