EO Live 13 april

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 13 april

In deze editie praten we met wetenschapsjournalist Rene Fransen over zwarte gaten. We zoomen in op Soedan, waar afgelopen week een staatsgreep plaatsvond. Cultuurtheoloog Frank Bosman ziet rouwadvertenties steeds harder worden en Bert-Jan Ruissen vertelt waarom de SGP belangrijk is in het Europees Parlement. De live muziek wordt verzorgd door Rob Favier. Dit en nog heel veel meer in EO Live.... Presentatie: Petra de Joode en Herman Haan.

EO Live, zaterdag 13 april van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5.

Inhoud:

'Grootste monster van het heelal' gekiekt

Met veel tam tam werd afgelopen woensdag de eerste foto van een zwart gat gepresenteerd. Het zwarte gat is in het centrum van sterrenstelsel M87 en is zo’n 55 miljoen lichtjaar bij ons vandaan. Bijzonder dat die foto er nu eindelijk is, maar wat hebben we eraan? We gaan erover praten met wetenschapsjournalist Rene Fransen.

Rol van de SGP in Brussel?

Op donderdag 23 mei is het weer zover: de verkiezingen voor het Europese Parlement. Iedere vijf jaar mogen we naar de stembus om de volksvertegenwoordigers te kiezen die in Brussel en Straatsburg aan de slag gaan. In EO Live gaan we de komende weken in gesprek met de lijsttrekkers van de christelijke partijen, CDA, CU en SGP. Bij de SGP waait vanaf deze verkiezingen een frisse wind door de Europese gangen, Bert-Jan Ruissen is de nieuwe lijsttrekker. EO Live maakt kennis met hem.

Rouwadvertenties steeds harder en cynischer

’U hoeft het graf niet te bezoeken, want dat is toch niet gemeend! Anders was u wel eerder bij mij gekomen’. Dit is serieus de kop van een rouwadvertentie die vorig jaar in de krant stond. Deze advertentie staat niet op zich. Het ‘traditionele; ‘’Met verdriet en verslagenheid melden wij het overlijden van...’ zien we steeds minder vaak. Mensen pimpen hun rouwadvertentie vaker om voor het laatst hun zeggie te doen, of hun gal te spuien. We gaan erover praten met cultuurtheoloog Frank Bosman.

Sfeer in Soedan na staatsgreep

Deze week was er volop nieuws over Soedan en over de inmiddels afgezette president Bashir. Hij werd door middel van een staatsgreep van het leger aan de kant gezet. Wat betekent dit voor de bevolking? Hoe is de sfeer op straat? Hoopvol? Juichend? Gespannen? Guido de Vries is landendirecteur voor ZOA en is momenteel in Soedan. EO Live probeert contact met hem te leggen.

Wie was Omar al-Bashir?

De Soedanese president Omar al-Bashir staat hoog op de arrestatielijst van het Internationaal Strafhof, wegens brute oorlogsmisdaden in eigen land. Maar hij ondersteunde ook de verspreiding van de extremistische terreur van al-Qaeda en anderen. Wie was deze man? Waarom wordt hij door veel mensen bestempeld als extreme misdadiger? En wat gaat er veranderen nu hij weg is? EO Live belt met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Passiemenu's in Dordrecht

In de week dat Dordrecht in het teken van The Passion staat, serveren acht Dordtse restaurants een speciaal passiemenu. Het idee komt van Dordtenaar Randy Dubois, die een fascinatie heeft voor de bijbelse feesten. Wat krijg je voorgeschoteld als je komende week zo'n passiemenu besteld? EO Live belt met initiatiefnemer Randy Dubois.

Boekbespreking: 'Dichter bij God'

In 2015 begon Leo Heuvelman tijdens een ingrijpende periode van ziekte met het schrijven van gedichten. Tijdens therapiesessies heeft hij geleerd zijn emoties op te zoeken en te voelen in zijn hart. Hij begon een Facebook en Instagrampagina ‘Christelijke gedichten’. Leo is erg dankbaar dat hij nu zijn eerste dichtbundel Dichter bij God, christelijke gedichten uit het hart, mag presenteren. In EO Live leest Leo enkele gedichten voor.

Hoe 'verzilver' je Jezus' redding?

Volgend weekend is het Pasen. In aanloop naar dit feest behandelen we in EO Live een aantal vragen met theoloog en schrijver Reinier Sonneveld. Op 13 april behandelen we de vraag: Christenen geloven dat de kruisdood van Jezus de redding van de wereld betekent. Maar toch zeggen veel christenen dat niet iedereen gered wordt. Hoe zit dat?

EO Live podium: Rob Favier

Rob Favier is inmiddels een 'ouwe rot' in het vak. Hij staat bekend om zijn unieke en eigenzinnige manier van optreden: een mengeling van liedjes en verhalen, waarbij hij zijn publiek op humoristische wijze confronteert met zijn kijk op de wereld en het geloof. Op zaterdag 13 april staat Rob Favier op het EO Live podium. Hij zingt:

1) God kan ik u even spreken

2) Ons vingertje

3) Lorre

4) Blijf bij mij