EO Live 26 oktober 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 26 oktober 2019

In deze editie van EO Live bekijken we 'foute boeken', en vragen we ons af waarom je een wens mag doen bij het zien van een vallende ster. We bellen met London over het laatste Brexitnieuws, en bespreken de vraag of autisme en geloven goed samen gaan? Met weerman Reinier van den Berg praten we over tornado's, en historicus Enne Koops vertelt waarom we de klok een uur terugzetten. De live muziek wordt deze uitzending verzorgd door de vier heren van Chapter4. Dit en nog veel meer in EO Live...

EO LIVE, zaterdag 26 oktober van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Martineke Poppe

Inhoud:

Recordschade door tornadogeweld

Een reeks tornado’s heeft afgelopen zondag in de Amerikaanse staat Texas een recordschade van 1,8 miljard euro veroorzaakt. Nog nooit eerder werd in deze zuidelijke Amerikaanse staat, die wel vaker geteisterd wordt door tornado’s, zo’n ravage aangericht. We gaan erover praten met meteoroloog Reinier van den Berg.

Oki en Doki bij de negers….

Bij foute boeken denk je wellicht aan Mein Kampf van Adolf Hitler. Maar bij de tentoonstelling Foute Boeken? In het Haagse Museum Meermanno liggen ook Oki en Doki bij de negers, Turks Fruit en een heel scala aan christelijke (jeugd)boekjes over zending onder de ‘heidenen’ in Afrika en Jodenbekering. Kunnen deze boekjes, die vroeger grif werden uitgedeeld tijdens het kerstfeest, nu echt niet meer? In EO Live is conservator van de tentoonstelling Bert Sliggers te gast, met hem bespreken we deze ‘foute boeken’.

Gaan autisme en geloof samen?

In ‘Is er een hemel voor autisten?’ brengt Alianna Dijkstra autisme en geloof met elkaar in gesprek. Ben je boos op God omdat je autisme hebt? Is er aandacht voor autisme binnen je kerk? Denk je dat God autisme kan genezen? Alianna Dijkstra schuwt in dit boek geen enkele vraag over mensen met autisme en hun geloof. In EO Live vertelt Alianne haar persoonlijke verhaal.

London Calling....

We gaan bellen met onze ‘Nederlandse man in London’. Want volgende week zou de langverwachte Brexit eindelijk daar zijn... Maar nee hoor, punt bij paaltje toch weer niet... Inmiddels haalt menig Europeaan apathisch zijn schouders op als het woord Brexit valt. ‘Het zal allemaal wel’ is dan de reactie. Hoe is de stemming op de Engelse straten? EO Live belt met Pieter Lalleman, docent aan het Spurgeon’s College en Baptistenvoorganger in London.

Wensen maar!

Wie nog wat te wensen heeft moet de komende nachten nog maar eens naar buiten kijken. Door een meteorenregen, de zogeheten Orioniden, kunnen er namelijk veel vallende sterren te zien zijn. En u weet het; als je een vallende ster ziet mag je een wens doen. Waar komt die gedachte eigenlijk vandaan? We gaan erover praten met Ineke Strouken, kenner op het gebied van volkscultuur.

Parallelle samenleving in Engeland

Afgelopen week werd in Engeland een vrachtwagen aangetroffen met daarin de lichamen van 39 dode Chinezen. Deze mensen zochten een beter leven in Engeland, maar zijn ergens onderweg doodgevroren in de koelcontainer. Waarom zien veel migranten Engeland toch als ‘het beloofde land’? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Waarom wintertijd?

Komende nacht zetten we de klok weer een uur achteruit. Dan gaan we officieel over in de wintertijd. Lekker een uurtje langer slapen denkt u misschien? Maar waarom, en sinds wanneer doen we dit eigenlijk? We gaan erover praten met historicus Enne Koops. Hij schrijft onder meer voor de website Historiek.net.

Hulp aan Haïti

Haïti is het armste land van het westelijk halfrond. Dat betekent dat er altijd mensen in nood zijn, en het vraagt veel wijsheid en kennis over de cultuur om te kiezen aan welke projecten je aandacht en geld geeft. Met Nederlandse ondersteuning wanneer dat nodig is, maar zoveel mogelijk vanuit de kracht van de Haïtianen zelf, probeert stichting Hart voor Haïti de Haïtianen te helpen. EO Live praat met Johan Smoorenburg.

EO Live podium: Chapter 4

Chapter4: een Nederlandse vocal group met eigentijdse muziek in een uniek jasje. Met hun muziek hopen ze mensen te inspireren door een boodschap van liefde en hoop! Chapter4 bestaat uit: David de Haan, Marijn ten Brinke, Karel Foppen en Florian Hoste. Op zaterdag 26 oktober staan de vier heren van Chapter4 op het EO ive podium.