Zondag 24 november 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 24 november 2019

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar gedenken wij de gemeenteleden die in het voorbije (kerkelijk) jaar zijn gestorven. Deze 'Eeuwigheidszondag' gaan we met Henk Koster naar hervormde gemeente ‘De Brug’ in Nieuweroord-Noordscheschut. Henk, die daar o.a. voorzitter is van de kerkenraad vertelt: 'In deze dienst noemen wij hun namen en steken een kaars voor hen aan. Want ook al zijn zij gestorven, wij voelen ons met hen verbonden, in geloof en in herinnering. We staan met de hele gemeente om de nabestaanden heen en delen hun verdriet. We staan stil bij wat de Schrift ons te zeggen heeft over de dood. De dood gaat ons allemaal aan.'

Op onze kalender begint het jaar op 1 januari en het eindigt op 31 december. De kerk maakt gebruik van een andere jaarindeling om de christelijke feesten op een goed moment te kunnen vieren. Deze jaarindeling heet het “liturgisch” of “kerkelijk” jaar en verschilt een paar weken met onze kalender. Het kerkelijk jaar volgt het leven van Jezus. Het spreekt dus vanzelf dat een nieuw kerkelijk jaar begint met de verwachtingsvolle en hoopvolle tijd van advent en kerst, en dat het oude kerkelijk jaar afgesloten wordt op de zondag daarvoor.

Koster: ‘deze dienst is ook een moment om me af te vragen; hoe goed heb ik voor mij zelf gezorgd, geestelijk dan? Hoeveel oog had ik voor mijn medemens. Hoeveel oog had ik daadwerkelijk voor God? Goddank mag ik ervaren dat Hij wel altijd oog voor mij heeft gehad. Dat maakt dankbaar, maar ook klein. Dankbaar voor alles wat ik heb, geloof, gezin, gezondheid, helder verstand, bedrijf, noem maar op. Klein, in besef dat je maar afhankelijk mens bent.'

De dienst in Hervormde gemeente ‘De Brug’ in Nieuweroord-Noordscheschut wordt geleid door de eigen voorganger van deze gemeente: dominee Wouter Bakker. Zijn thema is: ‘Ik kom spoedig’, de preektekst is uit Openbaringen 22; 20.

In ‘Zin, Zout & Zegen’ gaat presentator Petra de Joode deze zondag van 19.00 – 20.00 uur met Henk Koster mee naar De Brug in Nieuweroord-Noordscheschut.

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.