TinekeShow
MAX

De Ultieme Lunchtip: 7 december

  1. Nieuwschevron right
  2. De Ultieme Lunchtip: 7 december

De Ultieme Lunchtip van vrijdag 7 december: rode uiensoep met borrelbrood van Susan Aretz.

Rode Uiensoep met borrelbrood met brie

Uit het Spulpaapje Kerstmenu.

Ingrediënten Rode Uiensoep

200g witte uien, in dunne ringen gesneden
300g rode uien, in dunne ringen gesneden
50g boter
½ tl suiker
mespunt zout
2el bloem
125ml rode wijn
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
350ml groente fond (+ 350ml water)
zout & witte peper

Bereiding Rode Uiensoep

Smelt de boter en bak hierin, op medium vuur, de uienringen minstens een half uur aan. Het karamelliseren ervan geeft de smaak aan de soep, dus niet op beknibbelen! Na een kwartier bestrooi je de uien met de suiker en het zout, dat bevordert de karamellisatie.
Rode uiensoep

Bestrooi de uien met de bloem en bak die een minuutje mee. Blus dan af met de rode wijn en schep gedurende een minuut om. Dan fond en water erbij. Voeg ook de laurier en tijm toe en laat de soep op medium vuur 20 minuutjes zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Lekkere kaascroutons erbij? Zie het Kerstmenu van Smulpaapje.

Ingrediënten Borrelbrood

Ongesneden bol brood naar keuze (ik gebruikt een pain de campagne)
150g brie
1 kuipje kruidenboter

Benodigheden Borrelbrood

aluminiumfolie – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)

Bereiding Borrelbrood

Snijd het brood, zonder het helemaal door te sneden, in de breedte en in de lengte in. Zodanig dat er eigenlijk vierkantjes brood ontstaan. Stop in de alle holte als eerste kruidenboter. Dit gaat het makkelijkst als de kruidenboter nét uit de koelkast komt en eigenlijk nog hard is. Daarover gaan dan dunne plakjes brie, die je in het brood duwt.
Makkelijk borrelbrood

Leg nu één vel aluminiumfolie in de breedte en daarop eentje in de lengte, zodat een kruis ontstaat. In het midden zet je het gevulde brood. Vouw het folie nu dicht en zet het brood in een ovenschaal in de oven. Een kwartier met het folie gesloten, daarna nog een minuut of tien met het folie los gevouwen. Serveer meteen uit de oven.

Recepten door Susan Aretz van Smulpaapje.