Naar homepage
TinekeShow

De Ultieme Lunchtip: 4 januari
Omroep MAX

  1. Nieuwschevron right
  2. De Ultieme Lunchtip: 4 januari

De Ultieme Lunchtip van vrijdag 14 december: Dahl linzensoep uit India & broodmuffins van Carola Damen van Carola Bakt

Dahl linzensoep uit India & broodmuffins

Ingrediënten

• 350 gram oranje linzen goed schoongemaakt
• 1,5 liter water
• 3 kruidnagels
• 1 kaneelstok
• 1/2 theelepel gemalen kardemom
• 3 blaadjes laurier
• ½ theelepel chilipoeder
Voeg hier later bij:
• 2 eetlepels olie
• 2 grote uien
• 2 tenen verse knoflook
• ½ theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
• 1 theelepel kurkuma
• 1/2 theelepel gemberpoeder
• 1 theelepel gemalen korianderzaad
• 60 ml azijn
• 1 mini blikje tomatenpuree
• 1-2 bouillonblokjes voor 500 ml naar smaak in delen toevoegen
• verse koriander

Bereiding Dahl linzensoep uit India:

Was de linzen en breng ze met het water aan de kook. Voeg de kaneelstok, de laurier, kardemon, kruidnagels en de chili (of het poeder) toe.

Snij de uien fijn en bak ze in de pan met olie. Voeg de droge kruiden toe en bak ze kort mee en vervolgens de azijn. Het mengsel mag nu bij de linzen.

Roer de tomatenpuree uit blik door de soep en laat de soep op een klein pitje. Breng de linzensoep na 75 minuten op smaak met de bouillonblokjes. Voeg niet teveel toe want door de kruiden heb je iets minder zout nodig dan normaal. Je kunt altijd nog een stukje van een bouillonblokje of wat chilipeper naar smaak toevoegen.

Vul de soepkom en strooi wat gehakte koriander toe naar smaak.

Dahl20linzensoep20uit20 India

Broodmuffins uit de grillpan

Benodigdheden voor 7-8 muffins:
• 225 gram bloem
• 180 gram melk
• 10 gram verse gist of 3,5 gram gedroogde gist (is een half zakje)
• 6 gram suiker
• 6 gram boter
• 4 gram zout
• Eventueel rijstebloem of andere bloem om op het aanrecht te strooien
• Ronde uitsteker van ongeveer 7 cm (kan ook glas zijn of beker)

Bereiding broodmuffins uit de grillpan
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed hier in een kwartier een lekker soepel deeg van. Laat het deeg een half uur rijzen. Dek de kom af met plastic zodat het tochtvrij kan rusten.
Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot het ongeveer 1 cm dik is. Je zou ook rijstebloem hiervoor kunnen gebruiken, dit is iets fijner en werkt heel prettig. Steek hier 7-8 rondjes uit met de uitsteker.
Verwarm de grillpan voor op het vuur op een mediumvuur. Je hoeft de pan niet in te vetten!
Zet het vuur wat lager en leg de plakjes brood in de pan. De broodmuffins zullen in de pan nog verder rijzen. Bak de broodmuffins gaar in ongeveer 7 minuten per kant.

P.s. Het recept voor broodmuffins is afkomstig uit de broodbijbel van Hiljo Hillebrand

Recept van Carola Damen


Broodmuffins