Testing

Uitzending 22 september 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 22 september 2019

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

Als het om bidden gaat… heeft een gemiddelde Nederlander (of misschien moet ik zeggen: een gemiddelde christelijke Nederlander) nog veel te leren van níeuwe Nederlanders, gekleurde Nederlanders. Afgelopen week was ik op een bijeenkomst in Amsterdam, waar een groep voorgangers samen kwam mét gemeenteleden uit hun kerken, die al jaren bidden voor de stad. Ze hebben zich verenigd in een netwerk, Kingdom Prayer Network. Heel mooi om te zien en te merken met welke passie zij bidden en hoe ze de stad Amsterdam liefhebben, maar ook de kerken en voorgangers willen zegenen.
Ik kreeg er haast blosjes van op de wangen. Er werd zeldzaam goed voor ons als voorgangers gezorgd. Eigenlijk vind ik dat niet nodig. Jezus kwam om te dienen en zo wil ik ook dienen; ik heb er zelfs een beetje een hekel aan als mensen je dan zo gaan eren als pastor in de stad.
Maar ik moet zeggen dat de bijeenkomst me veel deed.
Wat me sowieso op viel: de bidders uit mijn eigen gemeente, die daar telkens samen komen met het netwerk, zijn vier gekleurde dames. Uit Indonesië, Suriname, de Antillen en Eritrea. Wat een toewijding en passie! Tomeloze energie om te bidden. Misschien praat ik alleen voor mezelf, maar ik dacht toch echt: wat kan ik als witte man, Nederlandse christen, veel van hen leren. En ik weet wel: God roept niet iedereen voor hetzelfde en we hebben allemaal onze gaven en talenten. Maar ondertussen… leunen de kerken (zo voelt het echt) dus gewoon op het 24-uurs gebed van tientallen nieuwe en gekleurde Nederlanders, sommige hier geboren en anderen als kind of als tiener of volwassene naar Nederland verhuist.
Wat loop ik als dominee ook snel in de val om hard aan het werk te zijn en veel voor mekaar te boksen, in plaats van dat ik me tot God wend in gebed.
En een diepere vraag n.a.v. de bijeenkomst is natuurlijk ook: geloof ik dat God hierin hoort? Dat Hij de smeekbeden van al die zusters en een paar broeders tot Zich laat komen en dat Hij zich laat verbidden, zoals we dat ook in de Bijbel lezen… Dat we als kerken, voorgangers en alle vrijwilligers… een zegen in deze prachtige stad mogen zijn?
Een stad… heeft het mooiste van het mooiste (wie anders dan Amsterdammers maken mee dat hun kinderen uitjes hebben naar het Vincent van Gogh, het Rijksmuseum, het Anne Frank huis, etc.; nog los van de prachtige grachtengordel en tal van festivals die er zijn). Maar de stad heeft ook het slechtste van het slechtste. Veel afrekeningen in het criminele circuit, schietpartijen, drugscriminaliteit, onrecht rondom huisvesting en huizenprijzen, armoede, uitpuilende voedselbanken, etc.
Deze stad, ook jouw hoofdstad, luisteraar, heeft gebed nodig. Veel gebed.
Ik ben dankbaar dat ik van de week een paar dozijn mensen mocht ontmoeten die dagelijks bidden. Smeken. Zegenen. Wat hebben we dat nodig!


Platenlijst

06.00 – 07.00 uur

1. More love to Thee – Bruce Carroll

2. You’ve got a way – Kathy Troccoli

3. Come Holy Spirit – Bryan Duncan

4. Neem de tijd – Elly Zuiderveld, Lee Annvermeulen, Elise Mannah

5. Tears in heaven – Country trail band

6. Befote I tell them – Yolanda Adams

7. How sweet it is – Chris Tomlin & Pat Barrett

8. If yoy want me too – Ginny Owens

9. Traveler – Fernando Ortega

10.What we’ve been prayin’ for – Susie Luchsinger

11.Soon and very soon – Andrea Crouch

12.Het allerbeste komt er nog aan – Rebecca Steenbergen

13.Coming home – Gene Moore

14.Jesus in your eyes – Julie & Buddy Miller

15.Hoe great Thou art – Kim Constanza

07.00 – 08.00 uur

1. Wade in the water – Eva Cassidy

2. Try a little love – Oscar Harris & The Twinkie Stars

3. Small Sacrifice – Twila Paris

4. You raise me up – Josh Groban

5. Jesus Your Name be lifted high – Kirsten ALting

6. Wacht maar af- Matthijn Buwalda

7. Child of the Father – Cheri Keaggy

8. El Shaddai – Michael Card

9. Angels with dirty faces – Sheila Walsh

10.You’re the inspiration – Chicago

11.Behold the Lamb of God – Oslo Gospel Choir

12.Sunday – Bobo Norman

13.Wat hou ik van uw huis – Opwekking

14.From the old steeple – Tom Howard