Testing

Dochter van Joodse onderduikers

  1. Nieuwschevron right
  2. Dochter van Joodse onderduikers

Als de onderduikers een beroep op hen doen, aarzelen ze geen moment...

Martha Schouten is nog maar een jong meisje als haar ouders besluiten om Joodse onderduikers in huis op te nemen tijdens de oorlog. Als het echtpaar Willem en Annie Spanjar een beroep op hen doet, aarzelen ze geen moment.

Het is een ongelofelijk spannende tijd voor Martha’s familie en de onderduikers. Maar Willem en Annie overleven de oorlog dankzij het onderduikadres van de familie Schouten. En vlak na de oorlog, in 1946 bevalt Annie van een dochter, Hetty Spanjar. Martha is benieuwd naar het verhaal van Hetty en hoe het haar ouders na de oorlog is vergaan.

Want het contact verwatert. Een vriend van de familie Schouten, die ook hielp bij het onderduiken, krijgt een relatie met de dochter van een NSB’er. Martha’s vader kan dit niet accepteren en breekt met hem. Hij eist van de familie Spanjar dat zij dat ook doen, maar Willem en Annie zijn het daar niet mee eens. En daarmee eindigt de vriendschap tussen de familie Schouten en de familie Spanjar.

Aanknopingspunten
*Hetty Andrea Spanjar
*geboren in 1946
*kind van Willem & Annie Spanjar
*Oud adres van Willem Spanjar is Boerhaaveplein 16 in Amsterdam
*Willem Spanjar had een broer Machiel die getrouwd was met Afra
*Willem Spanjar was grossier in fournituren in de jaren 40
*Achterop de babyfoto van Hetty staat ‘Spanjaard’ (vermoedelijk door de fotograaf geschreven)
*Willem & Annie Spanjar zaten in 1944/1945 ondergedoken aan de 1e Wandeloorddwarsstraat 51A in Rotterdam bij de familie Schouten
*Vermoedelijk heeft de familie Spanjar wel contact gehouden met Koos de Nie uit Rotterdam (ook een marktkoopman in fournituren)