Open Huis
EO

Tom maakt tijdreis naar de 70s

foto: eigen bezit Tom Herlaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom maakt tijdreis naar de 70s

Tijdens de Week van de Jaren 70 in april 2018 verbond presentator Tom Herlaar belangrijke gebeurtenissen uit zijn jaren ’70 met het heden.

Maandag 16 april

Als zoon van een slager bracht Tom in zijn jeugd heel wat tijd in de slagerij door. In de jaren ’70 was hij dagelijks in de slagerij te vinden, waar hij met name hielp met schoonmaken. Maar ook met de gehaktmolen wist hij raad en het snijden van vleeswaren was ook een dagelijkse bezigheid. Vandaag ontdekt Tom dat het slagersvak flink is veranderd. Tijdens een bezoek aan Keurslager Warmenhoven in Wateringen spreekt hij met slager Koos van Essen en chef-kok Ton Boer over de slagerij van vroeger en nu. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Wat is er nog over van het ambacht?

Open Huis

Dinsdag 17 april

In 1977 volgde de toen 20-jarige Tom een rijopleiding bij Defensie in Ossendrecht (Rijschool Bergen op Zoom). Hij leste in een Jeep Nekaf om dienst te gaan doen als chauffeur radiotelefonist bij de Genie. Het rijden in deze Jeep vergde enige oefening vanwege het ‘dubbel klutsen’. Nu – ruim veertig jaar later – reist Tom af naar automobielbedrijf van Buuren in Beusichem om te zien of hij deze techniek nog steeds beheerst. Dit autobedrijf is gespecialiseerd in oude legervoertuigen. En eigenaar Bram van Buuren weet er ook alles van.

Open Huis

Woensdag 18 april

Het is al even geleden dat Tom voor het eerst zélf achter het stuur van een auto kroop: op zijn 18e (in 1975) volgde hij rijles bij autorijschool van As in Vlaardingen. Hij deed in 1976 rijexamen in Rotterdam en haalde in één keer zijn rijbewijs. Vandaag gaat hij ‘terug in de tijd’ en stapt hij opnieuw in een lesauto. Wat is er veranderd op de weg? Is Tom op de hoogte van de huidige verkeersregels? En: slaagt hij voor dit proefexamen?

Open Huis

Donderdag 19 april

De liefde voor muziek zat er bij Tom al vroeg in. In de seventies trok hij met zijn drive-in show Studio ‘T&T’ langs heel wat schoolfeesten en sociëteiten. “Vroeger was de drive-in show veel meer dan plaatjes draaien”, vertelt Tom. “Je presenteerde ook, deed spelletjes… Tegenwoordig gaat het echt om de muziek en het zo goed mogelijk mixen daarvan.” DJ Tommy ontdekt samen met zijn collega Frank van ‘t Hof de verschillen tussen het DJ-vak van vroeger en nu.