Onvergetelijk

Het verhaal achter 'Wij Houden Van Oranje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Wij Houden Van Oranje'

14 juni 2024 begint het EK voetbal, de koorts neemt toe... Niet anders als met Kerstmis en tijdens Carnaval komen klassieke Oranjekrakers ook deze editie weer voorbij. Hoe kwam dit lied tot stand?

25 juni 1988

is de dag dat Nederland het Europees Kampioenschap voetbal won. Misschien wel de reden dat 'Wij ❤ Oranje' een van de top Oranjekrakers is (al kunnen we het verkeerd hebben!).

Auld Lang Syne

De melodie van 'Wij Houden Van Oranje' is terug te leiden naar een oud, nostalgisch lied getiteld 'Auld Lang Syne' (oud-Engels voor 'in voorbije dagen' of 'van weleer') Deze wordt in het buitenland vaak gezongen bij de jaarwisseling, maar is in ons land niet als zodanig bekend. De Schotse dichter Robert Burns schreef tekst en muziek, al is er een andere (de voor ons bekende) melodie met de winst vandoor gegaan.

Bekijk hieronder een bombastische versie met tekst:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Golfvakantie

Het voetbalvervolg begint tijdens een golftrip, waar door Hans van Hemert -die van plan is een voetbalkraker te produceren- en collega's als eerste de namen Sjef van Oekel en Vanessa worden genoemd: Niet bepaald stemmen voor sportfans, is uiteindelijk de overeenkomst.

Internationale spanningen

Dus wordt gebeld met Willeke Alberti. Alleen is zij op dat moment getrouwd met een Deense profvoetballer, wat wellicht voor problemen zou kunnen zorgen... Dus zij bedankt voor de eer.

Foto: Søren Lerby (hier met de Europacup voor PSV) en Willeke Alberti

Jaren later zou Alberti het toch opnemen...

audio fragment
Jaren later zou Alberti het toch opnemen...

Jaren later zou Alberti het toch opnemen...

Toontje hoger

Wat te doen? De koortjes zijn al ingezongen, en het lied is geschreven voor een vrouwelijke stem... dus is het zaak een bijzonder kundig artiest in te schakelen: André Hazes.

Uiteindelijk wordt Hazes opgespoord, die later in Volendam bij de studio van Arnold Mühren (niet de voetballer maar de Cats muzikant) de zang inzingt -al neemt hij koppig een eigen toonhoogte voor rekening-.

Na de winst van Oranje wordt 'Wij Houden van Oranje' snel een Top 10 hit in de Nederlandse Top 40. Hoger dan #3 schoppen de heren het niet, dus geen kampioenschap voor de single helaas.

Hans van Hemert

In januari 2024 was Hans van Hemert te gast in de Weekendborrel, waar hij vertelde over zijn producties en de totstandkoming van deze hit. Beluister het verhaal in de woorden van Van Hemert:

Hans van Hemert over Wij Houden Van Oranje

Nederland 🧡 Oranje

Bekijk hieronder een door Jack van Gelder en Walter Tiemessen aangekondigde uitvoering, met het hele team 'Oranje Allstars' (waaronder ook onze huidige bondscoach);

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.