EO Live 2 maart 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 2 maart 2019

In deze editie van EO Live krijgen we van een lesje 'Carnaval vieren voor protestantse dummies' van theoloof Frank Bosman. We gaan ook praten over de toekomst van het celibaat. Verder kijken we met Jan van Benthem naar het Noord Koreaanse regime. Hoe lang kan Kim Jong-Un nog op dezelfde voet doorgaan? En met voedingsdeskundige Anniek Sturm kijken we naar het Noord Koreaanse voedselrantsoen. Ook blikken we terug op 50 jaar Concorde en vertelt Gerben van Ommen waarom Rail Away een gouden Televisier-Ring verdient. De live muziek wordt verzorgd door het Amsterdamse daklozenkoor 'De Straatklinkers'. Dit en nog heel veel meer in EO Live.... Presentatie: Yvonne Sprunken en Tjitske Volkerink.

EO Live

EO Live, zaterdag 2 maart van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Is het celibaat de oorzaak van de crisis in de Katholieke kerk?

Na de aanhoudende stroom misbruikschandalen in de Rooms-Katholieke kerk ligt het celibaat onder vuur. De verplichte seksuele onthouding voor geestelijken zou volgens critici leiden meer misbruik. Zet het afschaffen van het celibaat echt zoden aan de dijk? EO Live gaat erover in gesprek met Vaticaankenner Christian van der Heijden.

Tijd voor Concorde 2.0?

In London in het vliegtuig stappen en drie uur later uitstappen in New York. Het supersonische vliegtuig De Concorde kon het. Zaterdag 2 maart is het precies 50 jaar geleden dat het karakteristieke vliegtuig zijn eerste vlucht maakte. Het toestel was zijn tijd ver vooruit, maar door een paar tragische ongelukken en tegenvallers is men uiteindelijk helemaal gestopt met dit toestel. Zou het in deze tijd van veranderende luchtvaart en de zoektocht naar efficiëntie tijd zijn voor een doorstart van de Concorde? In EO Live gaat Yvonne Sprunken praten met Henk Heiden. Hij is journalist bij het Reformatisch Dagblad en het tijdschrift Piloot & Vliegtuig. Hij vloog meerdere malen met de Corcorde en schreef een boek over deze ‘Dame van de Lucht’.

Lesje 'Carnaval vieren voor protestantse dummies'

De komende dagen wordt het carnaval weer gevierd. Veel protestanten snappen helemaal niets van dat katholieke feest. Zijn we gewoon te saai? Of zouden we het kunnen leren? We bellen met cultuurtheoloog Frank Bosman voor een lesje ‘Carnaval -vieren voor protestantse dummies’

Kun je leven van 300 gram voedsel per dag?

Noord -Korea was afgelopen week dominant aanwezig in het nieuws. Terwijl Kim Jong Un en Donald Trump elkaar ontmoetten in Vietnam maakte het regime bekend dat het land een groot voedseltekort heeft en dat de voedselrantsoenen voor de Noord -Koreanen daarom gehalveerd gaan worden van 550 gram naar 300 gram voedsel per dag. Maar kun je eigenlijk wel leven van 300 gram voedsel per dag? We gaan erover praten met voedingsdeskundige Anniek Sturm.

Hoe lang kan Kim Jong-Un het nog volhouden?

De sancties tegen Noord -Korea lijken te werken. Het gaat economisch gezien heel erg slecht met het land. En het wrange is; de burgers zijn opnieuw het slachtoffer. Hoe lang kan het Noord Koreaanse regime deze situatie nog aan? Volgens sommige deskundigen kan het regime het nog maximaal 10 jaar volhouden. We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Christen op de Paranormaalbeurs

Afgelopen weekend werd de paranormaalbeurs Paraview gehouden. Op de beurs zijn paragnosten, helderzienden, magnetiseurs, handlijnkundigen, tarotkaartleggers, astrologen, iriscopisten, numerologen, hypnotherapeuten, reïncarnatietherapeuten, klankhealers, auralezers en -tekenaars, auracamera´s, gidszieners en -tekenaars, reikimasters, pendelaars, masseurs aanwezig. Niet een plek waar je christenen ziet, zou je zeggen. Maar er liep er toch een rond: Tjitske Volkerink. In EO Live vertelt ze wat ze op de beurs deed, en waarom ze het belangrijk vindt dat christenen zich niet verschuilen voor dit soort evenementen.

‘Mijn man pleegde zelfmoord’

Jantsje de Boer heeft als ietwat verlegen meisje maar één droom: Trouwen en moeder worden. Na een redelijk onbezorgde jeugd waar een strenge vader, muziek maken en haar vriendinnetje de hoofdrol spelen komt Jantsje ineens met de stoere Wim Dijkstra thuis. Wim is sociaal onaangepast, jaloers en stoer, maar gek genoeg vormen Jantsje en Wim een mooi koppel. Wim is militair en wordt uitgezonden naar Afghanistan en Jantsje voedt hun twee kinderen op. Als Wim een maand of twee op uitzending is, krijgt Jantsje ineens allemaal mails die uiteindelijk steeds perverser en dreigender worden. Ze vertelt Wim daar niets over om hem niet ongerust te maken nu hij zo ver weg van huis is maar ondertussen staat zij doodsangsten uit. De politie wordt gewaarschuwd en als Jantsje ook van plan is defensie in te schakelen, vertelt ze alles toch aan Wim. Dan komt de nare verrassing...... het is haar eigen man Wim die de schrijver is van de mails.... diezelfde nacht nog pleegt Wim zelfmoord en laat Jantsje en twee kinderen achter. Zij vertelt hoe het nu met haar gaat en hoe God daarin een rol speelt.

Strijd van de Roma's tegen het 'veelkoppige monster'

Dit weekend start EO Metterdaad een grote campagne voor het Roma-volk in Oost-Europa. De Roma worstelen dagelijks met een veelkoppig monster van armoede, achterstelling, misbruik, geweld en criminaliteit. Eén van de organisaties die werkzaam is onder de Roma is Gain. Hugo Baas, projectleider Roemenië en hij vertelt over de strijd tegen het 'veelkoppige monster'.

Kedeng kedeng... Rail Away dendert naar Gouden Televisierring

Het treinenprogramma Rail Away, van de EO, is een van de vijf grote winnaars in de tweede kwalificatieronde voor de Gouden Televizier-Ring. Het programma heeft inmiddels grote namen achter zich gelaten, en is het enige NPO 2-programma dat nog in de strijd is voor de felbegeerde televisieprijs. We gaan erover praten met Gerben van Ommen, projectleider van Rail Away....

Live muziek van 'De Straatklinkers'

Het dak- en thuislozenkoor de Straatklinkers is het koor van het Straatpastoraat Amsterdam. Het straatpastoraat is een project van de Protestantse Diaconie Amsterdam. Met gitaar, trompet, fluit, accordeon, geweldige stemmen en veel enthousiasme zingt het daklozenkoor de Straatklinkers. De eigen kracht en kwaliteiten van mensen op straat staat hier centraal. Het Amsterdamse dak- en thuislozenkoor ‘De Straatklinkers’ telt ruim dertig leden die bekend zijn met het leven op straat.

Op zaterdag 2 maart zingen 'De Straatklinkers' in EO Live:

Lied 1) Dit is de dag

Lied 2) Poor me

Lied 3) Do lord

Lied 4) Wild rover