Pierre Valkering

  1. Nieuwschevron right
  2. Pierre Valkering

‘Een homosauna kan ook een plek van genade zijn’

© Fotograaf: Frank de Ruiter

Onderweg

In ‘Onderweg’ is Pierre Valkering te gast. Na de lancering van zijn boek ‘Ontkleed niet naakt staan’ is hij de meest besproken priester van dit moment. In het boek komt Valkering uit de kast als homoseksueel. Hij vertelt bijzonder openhartig over zijn worstelingen en zijn seksuele ervaringen, want strikt celibatair leeft de rooms katholieke priester niet. Het boek komt volop in de media. Inmiddels heeft hij een ontslagbrief ontvangen van de bisschop, in Rome wordt nu besloten over zijn toekomst. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek.

Pierre ontdekt op zijn elfde dat hij homoseksueel is. Zijn middelbare schooltijd omschrijft hij als traumatisch omdat hij bij niemand terecht kan, behalve bij ‘Onze Lieve Heer’. Als tiener is hij veel in de kerk te vinden, wat er uiteindelijk toe leidt dat hij in Amsterdam aan zijn studie tot priester begint. In deze tijd maakt Valkering kennis met de Amsterdamse homoscene. Na zijn priesterwijding gaat hij werken in de Vredesparochie, daar is hij 25 jaar actief. Ook als priester worstelt hij met zijn geaardheid. In een homosauna komt hij Jasper tegen met wie hij enige tijd een vaste relatie heeft. ‘Een homosauna kan ook een plek van genade zijn’, zegt hij hierover. ‘Deze ontmoeting was het resultaat van een gebedsverhoring.’

Valkering voelt zich door God geroepen met zijn boek te komen. ‘Soms moeten we moedig zijn en iets op het spel durven te zetten’, vertelt hij. ‘Ik ervaar deze periode als een hele enerverend, rijke en boeiende tijd.’ Valkering vindt dat de kerk homoseksuele priesters uitnodigt hun gevoelens te verdringen. Inmiddels heeft hij zelf geen vaste relatie meer. ‘Ik ben nog nooit zo celibatair geweest als nu, ik ben een soort celibataire held!’ zegt hij grappend.


Playlist:

Non Je Ne Regrette Rien - Edit Piaf
Tune your harps, Händels oratorium Esther, uitvoering van Christopher Hogwood