EO Live 26 januari 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 26 januari 2019

In deze editie van EO Live praten we over Holocaust-ontkenning. Waarom is dat gevaarlijk? Verder praten we met kunstdetective Arthur Brand over de spannende avonturen die hij beleefd. Gerald Troost zingt in EO Live en vertelt over zijn 'grijze haren' en we proberen contact te leggen met Panama, alwaar de Wereldjongerendagen plaatsvinden. Dit en nog veel meer in EO Live...

EO Live

EO Live, zaterdag 26 januari van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Avonturen van de 'Indiana Jones van de kunst'

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand staat bekend als de 'Indiana Jones van de kunst'. Hij heeft twee eeuwenoude en waardevolle ornamenten, die uit een Spaanse kerk gestolen waren, teruggevonden in Groot-Brittannië. Deze week werden de stenen teruggegeven aan de Spaanse ambassade in London. In EO Live vertelt Arthur Brand over dit spannende avontuur.

Waarom is Holocaust-ontkenning gevaarlijk?

Kampen, treinsporen, overlevenden. Tekenen van de Holocaust zijn nog alom aanwezig in Europa. De massamoord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten en die werden herdacht op 27 januari, tijdens de Holocaustherdenking. Toch zijn er ook mensen die de Holocaust ontkennen, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. Waarom doen ze dat en waarom is dat gevaarlijk? Andre Diepenbroek is te gast om over dit onderwerp te praten.

Geen 'payday' voor Amerikaanse ambtenaren

Hoe kan het toch dat Amerika zo verschrikkelijk met zichzelf in de knoop zit? Iedere dag lijkt het land verder af te brokkelen. We gaan het hebben over de langstdurende shutdown in de Amerikaanse geschiedenis. Want sinds 22 december zit de Amerikaanse overheid gedeeltelijk op slot. Dit betekent dat 800.0000 Amerikaanse ambtenaren geen salaris krijgen. En ook Wall Street begint zich zorgen te maken. Analisten waarschuwen dat niet uitbetaalde salarissen, onderaannemers zonder werk, vertraagde beursgang van bedrijven en gebrek aan statistieken de economie kunnen schaden. Er wordt zelfs gevreesd voor een recessie als de shutdown nog langer doorgaat. Een oplossing lijkt echter nog heel ver weg. We gaan praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Is de ziekte melaatsheid uit de bijbelverhalen hetzelfde als lepra?

In de bijbel zijn verschillende verhalen te lezen over mensen die melaats zijn. Melaatsheid is een naam die we tegenwoordig eigenlijk nooit meer horen. Maar dat neemt niet weg dat de ziekte niet meer bestaat. Volgens veel medische deskundigen is de ziekte die we vandaag de dag kennen als Lepra dezelfde ziekte als Melaatsheid in de bijbel. Hoe zit dat precies? Klopt die bewering? In aanloop naar Wereld Lepra Dag bellen we met Erika Haisma van stichting Leprazending.

'De Verandering' van Bart van Houten

Van drugscrimineel tot eigenaar van één van de grootste platenlabels van Nederland, Bart van Houten kende een roerige jeugd waar geld, criminaliteit en macht op de eerste plaats stonden. Maar door een plotselinge omwenteling in zijn leven, gooide hij zijn leven over een andere boeg. Hij richtte samen met Stacey Walroud (Esko) hip hop platenlabel Van Klasse op om door middel van het maken van muziek, probleemjongeren weer onderdeel te kunnen laten maken van de maatschappij. In EO Live vertelt Bart van Houten over zijn bijzondere veranderingsproces.

Wereldjongerendagen in Panama: Feest voor de kerk!

Wij protestanten hebben de EO Jongerendag. Maar de katholieken pakken het iets groter aan. Zij hebben de Wereldjongerendagen, waarbij zo'n 750.000 jongeren van over de hele wereld bij elkaar komen. Op dit moment, as we speak, is het evenement gaande in het centraal - Amerikaanse land Panama. We gaan contact proberen te leggen met Panama. En we bellen met Monseigneur Everard de Jong. Hij is met een delegatie Nederlandse jongeren aanwezig bij de Wereldjongerendagen.

Afkicken in Kenia

Alewijn Verboon vond in Kenia de drive voor een nieuw leven. Wat hem hielp? Een afkick kliniek in Kenia, het lopen van een marathon en de ondersteuning van een Keniaans meisje dat uit de bosjes kwam, toen hij gevallen was en een paar ribben kneusde. Samen met haar ging hij over de finish. Hoe hij daarna blijvend betrokken bleef bij Kenia gaan we horen tijdens een gesprek in EO Live.

"Meest hypocriete bijeenkomst ter wereld"

Afgelopen week kwam de wereldelite weer bij elkaar op hun jaarlijkse bijeenkomst in het plaatsje Davos in de Zwitserse Alpen. En als we het hebben over de elite moet je denken aan wereldleiders, klimaatwetenschappers, miljardairs en andere mensen uit de wereldwijde upperclass. Ze vlogen massaal met hun privejets naar de Zwitse Alpen om te praten over thema's als armoedebestrijding en klimaatverandering. Journalist Rutger Bregman was ook in Davos en keek naar de in zijn ogen "meest hypocriete bijeenkomst ter wereld". EO Live belt hem op.

De grijze haren van Gerald Troost

Zanger Gerald Troost is de veertig gepasseerd. Tijd voor reflectie en bezinning op de toekomst. Daarom schreef hij een eerlijk boek over de hoogte- en dieptepunten in de eerste 40 jaar van zijn leven. In EO Live vertelt Gerald Troost over dit boek 'Tevoorschijn' En verder geeft Gerald een mooi intiem optreden op het EO Live podium. Hij zingt:

  1. Hemelhoog (Gerald Troost) 3:04
  2. Witte vlag (Muziek: Gerald Troost & Wilkin de Vlieger, tekst: Gerald Troost) 3;32
  3. Daarom stierf ik aan een kruis voor jou (Gerald Troost) 3:50
  4. Heer, schenk ons Uw zegen (Gerald Troost) 2;24