EO Live 14 december 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 14 december 2019

In deze editie van EO Live komen de meest uiteenlopende onderwerpen voorbij. Zo praten we met Hanna Luden (CIDI) over nazi-waar dat volop op internet te koop is. Er is een debat over de vraag of je als christen mag genieten van een goede kickbokswedstrijd. Met Jan van Benthem praten we over de verkiezingswinst van Boris Johnson. De Regenboog Groep in Amsterdam legt uit waarom ze op zoek zijn naar herenschoenen met maat 42. Tiny Fisscher vertelt over haar hertaling van 'De Kleine Prins' en ds. Paul Visser vertelt wat hij onlangs in India zag. Remco Hakkert verzorgt de live-muziek. Dit en nog veel meer in EO Live....

EO Live, zaterdag 14 december van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Auschwitz-kerstballen, SS-propaganda en Hitler-portretten

Staat bij jou de kerstboom alweer opgetuigd? Een piek bovenop en kerstballen aan de takken. Ga je op zoek op internet en kijk je bijvoorbeeld op het Amerikaanse Amazon of Chinese webshops, dan vind je daar hele andere soorten ballen. Onlangs haalde Amazon het nieuws omdat ze kerstversiering verkochten met daarop afbeeldingen van nazi-vernietigingskamp Auschwitz. En dit staat niet op zichzelf. Op internet wordt verschillend nazi-waar aangeboden. Zorgelijk, vind Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. In EO Live vertelt ze waarom.

Rico vs. Badr. Kun je als christen genieten van een kickbokswedstrijd?

Sommige mensen kijken er al lange tijd reikhalzend naar uit; Het grote kickboks-titelgevecht tussen Rico Verhoeven en Badr Hari. Volgende week zaterdag is het dan eindelijk zover. De twee vechtersbazen nemen het dan tegen elkaar op in het Gelredome in Arnhem. Los van het feit dat dit grote stadion volledig is uitverkocht, zal het ook live op tv-worden uitgezonden. En dan rijst de vraag: Kun je daar als christen nu naar kijken? Een debat met cultuurtheoloog Frank Bosman en liefhebber van de kickbokssport Johan Trip.

Schoenmaat 42 gezocht!

Amsterdamse daklozen kampen met een acuut schoenentekort, vooral van mannenschoenen, maat 42. De Amsterdamse organisatie Regenboog Groep slaat alarm over een schoenentekort onder de minstens zeshonderd daklozen die elke dag een inloophuis in Amsterdam bezoeken. Bijna geen enkele dakloze loopt op normale schoenen. Wat is er aan de hand? EO Live belt de Regenboog Groep in Amsterdam.

Brexit is done

Na jarenlang aanmodderen lijkt de Brexit eindelijk een feit. Boris Johnson heeft bij de laatste verkiezingen een absolute meerderheid gekregen. Hij kan dus min of meer doen wat hij wil. En wat wil Johnson? Zo snel mogelijk uit de EU, met of zonder deal. Wat gaat dit betekenen? Een gesprek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Wat is in het informatietijdperk echt van betekenis?

Het boek 'Dicht op de dag' is een persoonlijk boek, waarin Marinus van den Berg zoekt naar spirituele bronnen, die betekenis kunnen geven aan ons leven. Wat is in het informatietijdperk echt van betekenis? Marinus van den Berg zoekt antwoorden in korte, poëtische teksten en in langere prozateksten. Hij schrijft op de huid van de dag, maar gaat ook eerlijk na wat de actualiteit onderhuids met hem doet. In EO Live vertelt Marinus waarom hij dit boek schreef.

U2 en Aung san Suu Kyi

Afgelopen week was de leider van Myanmar in Nederland om zich te verdedigen tegen aanklachten van genocide tegen de Rohinya-minderheid. Deze regeringsleider, Aung San Suu Kyi, zat zelf jarenlang gevangen als mensenrechtenactivist in Birma. De band U2 was toentertijd een groot fan van haar, en eerde haar zelfs met het nummer ‘Walk On’. Wat is er sindsdien misgegaan? Een gesprek met U2-dominee Jan Andries de Boer.

‘De Kleine Prins’ voor kinderen

Oorspronkelijk heet het boek ‘Le Petit Prince’, maar in Nederland kennen we het dus als De Kleine Prins. Dit van oorsprong Franse poëtische sprookje uit 1943 is wereldberoemd geworden. En nu is er een nieuwe hertaling gemaakt voor kinderen. EO Live belt met de hertaler van dit bijzondere boek; Tiny Fisscher.

Ds. Paul Visser zag gevolgen christenvervolging India

Sinds de radicale Hindoe Modi premier is in India, neemt de christenvervolging daar hand over hand toe. Knokploegen overvallen kerkdiensten en hakken in op alles wat beweegt. Christenen worden in elkaar geslagen of zelfs vermoord. Dominee Paul Visser uit Amsterdam vindt het soms moeilijk om zijn werk in deze sterk geseculariseerde stad vol te houden. En vroeg zich af of hoe moeilijk dit volhouden voor zijn geloofsgenoten in India dan wel niet moet zijn? Om daarachter te komen ging hij eind november op reis naar India. In EO Live vertelt hij wat hij zag.

EO Live podium: Remco Hakkert

Remco werd geboren in 1965 te Den Haag en al snel werd duidelijk dat muziek zijn grote passie was én is. In 1983 ging hij naar het Conservatorium in Zwolle en studeerde daar Piano lichte muziek met als bijvak Zang. Tijdens zijn studie begon Remco met het dirigeren van Gospelkoren. Ook ging hij eigen nummers componeren en solo-zingen. Inmiddels is Remco vaste radiopresentator bij de EO. Op zaterdag 14 december combineert Remco zijn twee grote passies in EO Live: Presenteren en muziek maken.