De Philip Bloemendal imitatiewedstrijd!

  1. Nieuwschevron right
  2. De Philip Bloemendal imitatiewedstrijd!

Dertig jaar na het stoppen van het Polygoonjournaal gaat Tijd voor MAX Radio op zoek naar de beste Philip Bloemendal-imitator van Nederland. Het NPO Radio 5-programma geeft tips aan de luisteraars over hoe ze het beste de karakteristieke stem van Bloemendal kunnen imiteren. Doe mee! Stuur een ingesproken Whatsapp-bericht naar 06 22 10 23 08 of spreek onze voicemail in.

Luisteraars kunnen (geluids)appjes insturen via de NPO Radio 5-app met hun beste imitatie. Er kunnen ook filmpjes ingestuurd worden via Facebook.

De hele week wordt in Tijd voor MAX Radio en Facebook een cursus ‘Philip Bloemendal imiteren’ gegeven, met prominente cursusleiders en stemdeskundigen als Marlayne Sahupala, Arjan Snijders, Gerard Ekdom, Jeroen Kijk in de Vegte en Nicolas Ruis. De geven tips over onder meer dictie, timbre en articulatie. Ook ‘Philip Bloemendal imiteren voor vrouwen’ komt aan bod.

Uiteindelijk zal jurylid Robert Bloemendal, de zoon van Philip, vrijdag 14 april de beste inzending van de luisteraars kiezen. De winnaar mag ‘als Philip Bloemendal’ in een professionele radiostudio van Omroep MAX een filmpje ’inlezen’ voor Tijd voor MAX Radio.

Philip Bloemendal was tussen 1946 en 1986 presentator van het Polygoonjournaal. In 1999 overleed hij.


Voorbeeldteksten van Philip Bloemendal:

  • Uit de top van de lichtmasten zag de eivolle Kuip er zo uit. Toen de Rotterdamse club het hoofdstedelijke Ajax ontving. Het duel tussen de leidende teams uit de eredivisie was in de eerste helft met 0-0 geëindigd. En ook in de 2e speeltijd waarvan u thans beelden ziet, bleek het doel uiterst moeilijk te vinden. Want, aan beiden zijden was de verdediging zeer sterk. Feyenoord speelt van links naar rechts. In de strijd, die vaak hard was, maar niet onsportief, werd aan weerskanten veel van het incasseringsvermogen gevergd.

  • Met grote hardnekkigheid rijden duizenden automobilisten zich dagelijks vast in files. En nog maar weinigen van hen wagen de overstap naar het openbaar vervoer. Dat in de laatste jaren veel doet om het reizigers makkelijker te maken. Zo hebben de spoorwegen op verschillende plaatsen parkeerterreinen aangelegd. Zoals bij Bussum Zuid. In Zoetermeer, de satellietstad van Den Haag, worden reizigers praktisch thuis opgehaald en afgeleverd door snelle treinen die tot in het hart van de residentie komen.

  • Naast de bestaande grammofoonplaat zal over enkele jaren ook een beeldplaat verkrijgbaar zijn. De daarop aangebrachte beeld- en geluid-informatie kan via een afspeelapparaat naar elk normaal TV-toestel worden doorgezonden. De beeldplaat, van doorzichtig plastic, bedekt met een reflecterende laag, draait met een snelheid van 1500 toeren per minuut. Terwijl onder de plaat een laserstraal, die door spiegels en prisma’s wordt omgebogen en gericht, de informatie aftast. Die informatie is opgeslagen in minuscule putjes, die hier vergroot zijn weergegeven.

  • In Puttershoek wordt een oud vermaak nog altijd in ere gehouden: het sprietlopen. Daartoe wordt over de oude haven een 17 meter lange balk gelegd. En wie daarover heen komt, krijgt meteen 17 punten. Das eist natuurlijk wel een zeker evenwichtsgevoel. En als je dat niet, of onvoldoende hebt… precies! Maar het begint pas echt moeilijk te worden in de 3 volgende rondes van de wedstrijd. Want dan wordt de balk telkens met groene zeep ingesmeerd. En dan kan je de overkant wel vergeten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.