Zondag 11 februari 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 11 februari 2018

In Zin, Zout & Zegen gaan we deze zondag naar de Achterhoek om te ontdekken wat de kracht achter de oecumenische samenwerking in Bredevoort is. Met de katholieke kerkganger Hans de Graaf wordt de Lourdesgrot bezocht. En de protestantse predikant Ada Endeveld vertelt waarom zij tijdens haar studie theologie koos voor het specialisatie thema ‘Mariaverering’. Wat kunnen beide kerken van elkaar leren?

Precies 160 jaar geleden vond de eerste Mariaverschijning plaats in het Franse Lourdes. Desbetreffende plaats groeide nadien uit tot een bedevaartsoord waar jaarlijks duizenden pelgrims geestelijk herstel en lichamelijke genezing zoeken. Ook in Nederland ontstonden in de jaren die volgden verschillende Lourdesgrotten. Zo ook in Bredevoort. Hier werd in 1912 een Lourdesgrot gebouwd door een metselaar. Maar de jaren verstreken en de Bredevoortse grot raakte uit het hart, en in verval. Tot 2010. Toen sloegen de katholieke en protestantse gemeenschappen gezamenlijk de handen ineen om de Lourdesgrot op te knappen. Sindsdien is er een bloeiende samenwerking tussen de plaatselijke Katholieke en Protestantse kerken en de katholieken en protestanten groeien naar elkaar toe in Bredevoort”

In het programma zin fragmenten te horen van een oecumenische kerkdienst waarin pastor Droste een oproep doet aan christenen om elkaar de hand te reiken. Het programma wordt omlijst door prachtige historische fragmenten van de her-inwijding van de Lourdesgrot in 2010.


In deze ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen Petra de Joode en Yvonne Sprunken samen af naar Bredevoort.

Zin, Zout & Zegen is een reis door Nederland met aandacht voor authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven. Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.

Zin, Zout en Zegen