EO Live 28 november 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 28 november 2020

Klik hier voor de onderwerpen van EO Live op 28 november.

EO Live, zaterdag 28 november van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

De excuses van de Sint

Vroeger was het heel normaal om tegen je kinderen te zeggen dat je lief moest zijn omdat je anders door Sinterklaas in de zak werd meegenomen naar Spanje. Deze week heeft de Sint zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij vroeger stoute kinderen in de zak meenam. Wat zegt dit over de veranderende visie op straf en beloning? We vragen het aan ontwikkelingspsycholoog Steven Pont.

Religiestress terug van nooit weggeweest

Gaat het over geloven, kerken, christenen en moslims in de media dan roept dat niet zelden heftige reacties op. Zowel op Twitter, bij opiniemakers als in de politiek. Zien we een revival van religiestress of is het nooit weggeweest? Een gesprek met Joke van Saane, godsdienstpsycholoog en hoogleraar Zingeving en leiderschap aan de Universiteit voor Humanistiek.

Waarom wordt Maradona vergeleken met God?

Afgelopen week stierf de beroemde voetballer Diego Armando Maradona op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De wereld was er vol van; ‘God is dood’ of ‘Voetbalgod Maradona is niet meer’ of ‘God heeft zijn hand terug’ kopten sommige kranten. Tja, hoe komt het dat iemand die goed tegen een bal kan trappen een goddelijke status krijgt aangemeten? We vragen het aan Almatine Leene, de kersverse Theoloog des Vaderlands.

Hoe is de tradtitie van carbidschieten ontstaan?

Er is een run op carbid. Sinds bekend werd dat vuurwerk komende jaarwisseling verboden is melden handelaren dat er grote vraag naar carbid is ontstaan. Tot nu toe was carbid vooral in het noorden en oosten van het land populair, maar verwacht wordt dat de melkbussen komende jaarwisseling in het hele land gaan knallen. We praten met Ineke Strouken over de traditie van carbidschieten.

Nieuwe app om in verbinding te blijven met Jezus

Hoe blijf je in verbinding met Jezus in dit vluchtige media-tijdperkt vol prikkels en afleiding? Aan de vooravond van de adventstijd, is een nieuwe app gelanceerd die mensen daarbij kan helpen. De app heet IZB-connect, en is zoals de naam al doet vermoeden ontwikkeld door zendingsorganisatie IZB. EO Live vraagr het aan projectleider Eline de Boo.

Advent voor Dummies

Zondag is het 29 november en start de adventsperiode. Advent is iets dat voor veel christenen een bekend begrip is, maar veel niet-christenen kennen advent alleen van de kalender met chocolaatjes. Daarom krijgen we vanavond een spoedcursusje ‘Advent voor Dummies’.

'Geheim bezoek' van Netanyahu aan Saudie-Arabie

Afgelopen week bracht de Israelische premier Netanyahu een ‘geheim bezoek’ aan de stad Neom in Saudi-Arabie. En heel toevallig waren de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo, en de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman op hetzelfde moment ook in die stad... Waarover hebben deze drie heren gesproken? We vragen het aan Jan van Benthem, buitenlancommentator bij het Nederlands Dagblad.

Niet gewenst door mensen, wel door God

Het was de ambtenaar van de burgerlijke stand die besloot dat ze Eva zou heten, want haar ouders hadden haar liever niet gehad. Eva – Onvoltooid leven is het onvergetelijke, waargebeurde verhaal over een vrouw die al vanaf jonge leeftijd wordt mishandeld en misbruikt door haar vader en die geen enkele liefde krijgt van haar familie.Wanneer ze zich eindelijk weet te ontworstelen aan dat verstikkende leven, blijft het verleden als een boemerang terugkomen. In EO Live vertelt schrijver Eva Seesing over haar boek Eva.

EO Live podium: Sera Noa

Sera Noah (Artiestennaam van Sera van der Vijver) is een Nederlandse zangeres. Sera Noa deed in 2011 mee met het Junior Songfestival en kwam tot de finale met het nummer "Never give up". Ze schrijft ook eigen werk, en trad op bij Kerst met de Zandtovenaar waar ze onder andere het Ave Maria van Vladimir Vavilov zong. Op zaterdag 28 november staat Sera Noa op het EO Live podium.