EO Live 5 december 2020

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 5 december 2020

Benieuwd naar de onderwerpen van 5 december? Klik hier!

EO Live, zaterdag 5 december 2020 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Inhoud:

Had Luther een hekel aan Sinterklaas?

Heel Nederland viert op 5 december Sinterklaas, ook de protestanten. Het gros heeft geen enkel probleem met de goedmoedige Rooms-Katholieke heilige. Best bijzonder voor een land met steile calvinisten. Maar als het aan Luther had gelegen vierden we nu geen Sinterklaas meer, die zag meer heil in een uitgebreid kerstfeest.

Wie wint de CLO-Byblos literatuurprijs van 2020?

Op zaterdag 5 december wordt in radioprogramma EO Live de winnaar van de CLO-Byblos literatuurprijs bekendgemaakt door presentatrice Yvonne Sprunken en juryvoorzitter Frank Dijkstra. Het is de vierde keer dat deze prestigieuze prijs wordt uitgereikt. De genomineerden zijn:

Stevo Akkerman, De mooiste dag (Nieuw Amsterdam)

Stephan Enter, Pastorale (Van Oorschot)

Esther Gerritsen, De trooster (De Geus)

Vonne van der Meer, Vindeling (Atlas Contact)

Machteld Siegmann, De kaalvreter (Ambo Anthos)

China verandert bijbelverhalen

Dat het tussen de Chinese overheid en de christelijke kerk in China niet zo botert wisten we. Maar nu blijkt dat de Chinese overheid actief bijbelverhalen verdraaid om het socialistisch systeem in eigen land te rechtvaardigen. Bovendien hebben niet alleen Chinese christenen last van staatsinmenging. De lange arm van Peking reikt tot ver buiten de eigen landsgrenzen. We gaan erover praten met Richard Groenenboom van Stichting De Ondergrondse Kerk.

Vernieuwde aandacht voor sektes

De aandacht voor sektes is weer helemaal terug. Helaas waren daar wel een aantal schrijnende zaken voor nodig, zoals recent het oppakken van twee sekteleiders in Duitsland. In de Tweede Kamer werd deze week een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gedwongen om weer een meldpunt voor sektes te openen. Een gesprek met Frank Krake, schrijver van het boek 'Hannelore', over een meisje in een sekte.

Autisme: Zegen of vloek?

Autisme uit zich bij iedereen anders en je kunt het aan de buitenkant niet zien. In het boek ‘Aan mij zie je niets’ kijk je door de ogen van Bianca de Vrind hoe het is om als meisje op te groeien in een tijd waarin alleen maar gehandicapte jongens en eigenaardige mannen autisme konden hebben. Pas veel later, als Bianca zelf moeder is, ontdekt ze door haar autistische kinderen waarom zij zo anders is. In EO Live vertelt Bianca de Vrind over de ontdekking van haar autisme, en waarom ze dit is gaan zien als zegen.

Kans op Brexit-deal lijkt verkeken

Achter de schermen wordt nog volop onderhandeld, maar de kans dat er in de komende drie weken nog een Brexit-deal gesloten wordt, is heel klein. Wat gaat dit concreet betekenen voor de Britten? En voor de Nederlanders? We gaan erover praten met Jan van Benthem.

Oplossing voor ruimtepuin?

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA gaat 86 miljoen euro investeren in het ruimen van puin in de ruimte. Onze satellieten laten namelijk nogal wat rommel achter en dat begint nieuwe satellieten te hinderen. En die rommel gaan ze opruimen met een ruimtesleepwagen. Hoe dat precies werkt vragen we aan wetenschapsjournalist George van Hal van de Volkskrant.

EO Live podium: Peter en Carin van Essen

Carin van Essen zingt in EO Live en wordt begeleid door haar man Peter. Zij reizen regelmatig door het land om concerten te geven, aanbidding te leiden, workshops of onderwijs te geven.