Tineke Huizinga

  1. Nieuwschevron right
  2. Tineke Huizinga

‘In de eerste kamer hoef je niet in oneliners te praten’

Onderweg

In Onderweg is Tineke Huizinga te gast. Zij is al ruim 20 jaar bekend als politicus van de ChristenUnie. Ze was gemeenteraadslid in Heerenveen, Tweede Kamerlid, Staatssecretaris, en zelfs nog een korte tijd minister. Nu zit ze in de Eerste Kamer als senator voor de ChristenUnie. Dat er vrouwen voor deze partij in de Kamer zitten vinden we heel gewoon, maar toen Tineke begon was dat helemaal niet zo gewoon. Zij was de éérste in 2002, en niet omdat ze zo hoog op de lijst stond, maar omdat ze met voorkeurstemmen werd gekozen. Het duurde wel even voor ze geaccepteerd werd als vrouw binnen de partij. Tineke wordt alom geroemd om haar politieke kwaliteiten. En dat terwijl ze vroeger vrachtwagenchauffeur wilde worden!

Dat Tineke geen huisvrouw wilde worden heeft ze niet van een vreemde. Haar eigen moeder werd niet gelukkig van thuis zitten. Toen haar moeder aan het werk mocht van haar vader kreeg Tineke daar een leukere moeder voor terug. Ook Tineke is gelukkiger als ze werkt. Ze groeit op in protestants gezin. Ze vertelt: ‘Als kind leerde ik niet teveel naar dominees te luisteren’. Die hadden wat haar betreft teveel discussies over formulieren en de leer. Als ze als tiener betrokken raakt bij Youth For Christ wordt geloof steeds belangrijker voor haar.
Wanneer het gaat over haar werkende leven in de politiek zegt ze: ‘Je kunt makkelijk ijdel worden in de politiek. Mensen vinden het belangrijk wat je zegt, je komt op tv en de radio. Je mening doet ertoe.’ Eén van de zaken uit haar loopbaan waar ze erg trots op is, is de Deltawet. ‘Daar ben ik trots op, dat is gelukt! Dat vind ik echt heel leuk.’ Ze vindt het jammer dat de media daar weinig aandacht voor had. Ook heeft zij de OV-chipkaart voor elkaar gekregen. Soms voelde zij zich als minister en staatssecretaris wel erg alleen. Ze miste de betrokkenheid van haar partij. Ze zegt ook: ‘Ik was natuurlijk niet alleen. Er zijn ambtenaren met wie je het samen doet. Ik houd van werken met een team.’
Over haar huidige werk als senator zegt ze: ‘In de eerste kamer hoef je niet grappig te zijn of in oneliners te praten.’ Het verschilt erg van haarvroegere werk in de Tweede Kamer. Tineke zegt dat het niet voor de hand liggend is dat ze ja zal zeggen als ze gevraagd wordt voor een minister post in een nieuw kabinet. Maar helemaal uitsluiten doet ze ook niet.

Elsbeth Gruteke is een uur lang met Tineke in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.