Open brief aan premier Rutte

  1. Nieuwschevron right
  2. Open brief aan premier Rutte

Beste meneer Rutte,

Hoe was u vakantie? De mijne wat kort, maar ja we mogen en kunnen niet tegelijk op vakantie, maar moeten apart, maar ook weer niet te lang. We hebben namelijk geen personeel wat onze uren op kan vangen als we met vakantie zijn.

Hoe staat het ervoor met de formatie? Gaat het binnen korte tijd lukken of gaat het nog maanden duren? Het duurt al even natuurlijk!
Mocht het zo zijn dat jullie er met de formatie niet uit gaan komen. Probeer je dan op een andere manier nuttig te maken. Dat kan en dan wel in de zorg.

Al jaren zijn jullie bezig de zorg kapot te bezuinigen. En wat blijkt nu! We kunnen niet aan personeel komen wat nu nog in de zorg wil werken of kan werken. En dit is nog maar het begin. We hadden helpenden ( niv 2 ), maar zij moesten verplicht een opleiding gaan volgen (niv 3 en 4 of 5 ) en zo niet, dan konden zij vertrekken. Velen deden dat, want de opleidingseisen zijn niet meer die van vroeger.

Ik kan u zeggen dat dit het personeel was wat er voor de ouderen kon zijn. Met hart en ziel stonden zij daar waar ze moesten staan en voldeden aan alle competenties. Maar zij vertrokken....en zijn vaak niet al te netjes behandeld. Men verwacht en hoopt nu dat deze mensen weer terug komen in de zorg. Maar.....wat denkt u nou zelf....lachertje toch.....

De aankomende jaren gaan we een schreeuwend tekort komen aan personeel in de zorg. Maar goed u weet dit, want u heeft dit natuurlijk mogelijk gemaakt samen met u kornuiten. Jammer dat u niet heeft nagedacht over de gevolgen, want die zijn op dit moment duidelijk zichtbaar en voelbaar. Ook cliënten en zorgvragers voelen dit! Men moet langer thuis blijven wonen en zelfstandigheid moet blijven behouden. Met het laatste ben ik het niet geheel oneens, want zelfstandigheid is belangrijk. Tot op zekere hoogte meneer Rutte, want u bent echt veel en veel te ver gegaan.

Er zijn situaties waar we dagelijks tegenaan lopen in de thuiszorg. Ik zal wat opnoemen om u een duidelijk beeld te geven. Er zijn mensen die nog thuis wonen, wat helemaal niet meer kan, want deze mensen hebben veelal dementie. Deze mensen zijn erg verward en ondervoed en hebben vaak geen mantelzorger die ze bij kunnen staan en dwalen letterlijk door hun huis. Mensen zien zichzelf in de spiegel en zien zichzelf niet meer, maar een ander en zijn bang voor degene die ze in hun beleving in de spiegel zien staan.

Mantelzorgers die er wél voor een naaste zijn, zijn zeer overbelast en treffen wij vaak in tranen aan. Raakt u dit? Ik mag hopen van wel. Mij en mijn collega's raakt dit namelijk wel. We zijn tenslotte hulpverlener in hart en nieren en hebben niet voor niets voor dit beroep gekozen.

Mantelzorgers doen wat ze kunnen, maar de ene cliënt met dementie is de andere niet, daar komt meer bij kijken agressie, dwangmatig gedrag, door ondervoeding verwardheid wat zich kan uiten in een delier etc.

Heeft u zich wel eens verdiept in ondervoeding bij ouderen en zich afgevraagd hoe dit kan? Nee! Probeer daar eens achter te komen! Mocht u vragen hebben, dan hoor ik het wel.

De mensen die onze hulp zo nodig hebben worden in de toekomst aan hun lot overgelaten. En dit gaat alleen maar veel erger worden nu we in de zorg niet meer aan personeel kunnen komen, want dit is zoals het er nu voor staat meneer Rutte. Bedankt hiervoor!

Ik ben benieuwd of er nog wat te maken valt van de formatie. Zo niet, vanaf 1 september komen we wekelijks 44 uur tekort. Mocht u zich dus op een andere manier nuttig willen maken!Stuur dan een pb. U kunt ons vast al voor een paar uur per week uit de brand helpen.

Met vriendelijke groet,
Geralda den Ouden

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.