EO Live 22 juni 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 22 juni 2019

In deze aflevering van EO Live praten we over het maken van vrolijke selfies op rampplekken. We zoomen in op het slechte imago van de wolf, en blikken terug op het 'leugentje om bestwil' van Galileo Galilei. Ook praten we met Jan van Benthem over de MH17-zaak, en is er aandacht voor historische rampliederen. Verder kijken we naar Ethiopische vrouwen. Zijn zij zielig of juist niet? En Ida Schutter vertelt hoe zij trauma's uit haar jeugd verwerkte. De live muziek wordt verzorgd door Elisabeth Smink. Dit en nog veel meer in EO Live....

EO Live

EO Live, zaterdag 22 juni van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Tjitske Volkerink

Inhoud:

Kerk Katwijk rouwt om Anja Schaap

De afgelopen weken werd er zeer intensief gezocht naar de vermiste Anja Schaap uit Katwijk. Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat het lichaam van Anja is gevonden. Een grote schok, maar tegelijkertijd opluchting. Voor de familie van Anja, maar ook voor de hervormde kerk in Katwijk, waar Anja lid was. Hoe heeft deze gemeenschap de afgelopen tijd ervaren? Heeft het de kerkleden dichter bij elkaar gebracht? EO Live belt met de dominee van de Ontmoetingskerk in Katwijk.

MH17: Hoe nu verder?

De zaak rondom MH17 was deze week weer volop in het nieuws. Er wordt een strafzaak gestart tegen de verdachten die verantwoordelijk worden geacht voor het neerhalen van het vliegtuig in 2014, waarbij 298 mensen de dood vonden. Maar zullen de verdachten daadwerkelijk hun straf ondergaan? Hoe gaat het nu verder met deze zaak? We vragen het aan Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Vrolijke selfies op rampplekken

Reuring over vrolijke selfies in Tsjernobyl. Door de serie die daar is opgenomen en handelt over de kernramp, is de plek in Oekraïne een toeristische trekpleister geworden. Dat resulteert op social media in foto’s met lachende mensen op de plek van de ramp. Eenzelfde discussie woedt al jaren over Auschwitz. Hebben de selfienemers geen historisch besef of is dit gewoon een nieuwe manier van herdenken. In EO Live praten we erover met cultuurwetenschapper David Duindam van de UvA, gespecialiseerd in herinneringscultuur.

Kerk dwong Galileo Galilei om te liegen

We gaan weer een tijdreisje maken. We gaan terug naar 22 juni van het jaar 1633. Op die dag deed wetenschapper Galileo Galilei zijn beroemde ‘leugentje om bestwil’. Hoe zat het ook alweer? Galileo Galilei had geconstateerd dat de aarde om de zon draait en dus niet het centrum van het universum is. Hiermee haalde hij zich de woede van de kerk op zijn hals. De inquisitie wilde hem maar al te graag op de brandstapel hebben, maar Galilei trok zijn bewering terug en redde hiermee zijn huid. We gaan over hierover met bisschop Everard de Jong. Hij promoveerde op dit onderwerp.

Hoe verwerk je een traumatisch verleden?

Na compleet vastgelopen te zijn, zoekt Ida hulp om zich te kunnen ontworstelen aan een traumatisch verleden, waarbij gereformeerde religie en verdeeldheid in het gezin een fundamentele rol speelden. Vele jaren zoekt ze allerlei vormen van hulp en therapie, maar het blijft tobben met haar gezondheid en haar functioneren. Hulp zoeken bij God is een ondenkbare gedachte. Hij heeft die ellende allemaal maar toegestaan en toebedeeld. Of toch niet? Ida Schutter schreef het boek ‘Met terugwerkende kracht’. In EO Live vertelt ze haar verhaal.

Het imagoprobleem van de wolf

Eeuwenlang hebben Nederlanders geprobeerd om de wolven te verjagen. En met succes. Maar ze zijn weer terug. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat een wolvenpaar op de Veluwe voor nageslacht heeft gezorgd. Tja, roep het woord ‘wolf’ en er ontstaat meteen discussie. In volksverhalen en sprookjes is de wolf altijd de verpersoonlijking van het kwaad. Denk bijvoorbeeld aan ‘Roodkapje’. Ook in de bijbel heeft de wolf een negatieve connotatie. Denk bijvoorbeeld aan ‘wolven in schaapskleren’. Waarom heeft de wolf toch zo’n slechte naam? Waarom staat dit dier voor zo’n beetje alles wat slecht is? We gaan erover praten met Jan van Meerten van het Logos Instituut.

Contrast tussen ‘zielige en krachtige’ vrouwen

Van takkendrager naar ondernemer. Dat is in het kort wat de lokale partner van Dorcas in Ethiopië wil bewerkstelligen. Jonge moeders zonder werk helpen om uit de ellende van armoede te komen en via zelfhulpgroepen betere toegang te krijgen tot basisvoorzieningen en inkomen. EO Live praat met drie gasten: Betty Timmerman van Dorcas en Gezina van den Bos en Barbara Stouwdam van kleinkunsttheater Op en top vrouw.

Nieuwsverspreiding via ‘rampliederen’

Tegenwoordig hebben we tv, radio, internet, mobiele telefonie. Als er ergens een ramp gebeurt weten we het vrijwel direct. Vroeger werd het nieuws in ons land eeuwenlang via liederen verspreid. Beroepszangers zongen dan over het nieuws op het marktplein. Veel mensen konden niet lezen, en op die manier konden ze toch op de hoogte blijven. Als een verhaal op rijm staat, onthoud je het beter. Hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen ontdekte dit gegeven. EO Live belt haar op.

EO Live podium: Elisabeth Smink

Elisabeth is een singer-songwriter die haar inspiratie voor haar nummers uit haar eigen leven, in de wandel met God, haalt. Muziek is enorm belangrijk voor haar. Elisabeth werkt als mentor zorgbegeleider bij Profila Zorg in Spijkenisse met mensen die een verstandelijke beperking hebben. "Dit geeft mij voldoening, want deze mensen zijn heel puur. Het is heel natuurlijk om met ze om te gaan en dat geeft een stuk extra vreugde in mijn leven." Op zaterdag 22 juni staat Elisabeth op het EO Live podium. Ze zingt:

1. Break the shadow (Elisabeth) - 4:20 min

2. Remember (Elisabeth) - 2:55 min

3. Lost & Found (Elisabeth - 4:15 min

4. For You (Jon Thurlow) - 4:10 min