Stijgers en dalers in de Evergreen Top 1000

  1. Nieuwschevron right
  2. Stijgers en dalers in de Evergreen Top 1000

Van hoogste nieuwe tot goudste ouwe: dit zijn de meest opvallende stijgers, dalers en blijvers in de Evergreen Top 1000.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Miss Montreal - foto: ANP

Bekijk de nieuwe Evergreen Top 1000

Hoogste nieuwe

‘Door De Wind’ is de hoogste nieuwe binnenkomer dit jaar. Het nummer is origineel van Stef Bos en staat in de nieuwe versie van Miss Montreal op plek 370.

Nr 1

De hoogste nieuwe binnenkomer van vórig jaar staat in 2020 op de hoogste positie! ‘Roller Coaster’ van Danny Vera stoot Wim Sonnevelds ‘Het Dorp van de eerste plaats. Betekent dat: wat nieuw is wordt goed gevonden?

Toch niet:

Lees ook: 'Opmars Nederlands product zet door in NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Blijvers

Tweehonderdtwaalf liedjes hebben altijd in de Evergreen Top 1000 gestaan. Een soort evergreen-evergreens dus. ’Het Dorp’ is daarvan over alle jaren genomen de hoogst genoteerde. Sinds de start in 2008 stond Wims liedje maar liefst negen keer op 1. Leuk detail: in 2008 kwam hij 'slechts' op plek 388 binnen.

Vaarwel?

Dit jaar verdwenen vijf nummers uit de Evergreen Top 1000 die er tot dan toe altijd hadden ingestaan. De meest opvallende daarvan is 'Uma Casa Portuguesa' van Amalia Rodrigues. Het nummer begon in 2008 op plek 25 en buitelde jaar na jaar wat naar beneden om uiteindelijk dus dit jaar te verdwijnen uit de lijst.

Welkom terug!

Maar wie weet komt ze terug! Elk jaar komen nummers die vorig jaar of eerder uit de lijst verdwenen gewoon de lijst weer binnenwandelen. Zoals ‘Back Home’ van Golden Earring uit 1970: vorig jaar eruit, dit jaar stevig in de middenmoot op plek 657.

Wat zal volgend jaar brengen? Jij weet als stemmer meer dan wij. Benieuwd zijn we sowieso, maar nu eerst maar eens genieten van de huidige lijst!


Evergreen Top 1000
Vanaf 23 november
​NPO Radio 5


Terugluisteren

Wil je meer feitjes? Bert Kranenbarg en Hans Schiffers namen ze door vlak voor het verschijnen van de lijst:

Bert en Hans lanceren de Evergreen Top 1000

De verdwenen liedjes

De grootste stijgers

Het gemiddelde bouwjaar

De hoogste herintreders