EO Live 6 juli 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. EO Live 6 juli 2019

In deze editie van EO Live praten we over het geloof van Rembrandt, en over de vraag of Anne Frank echt verraden is. We praten ook over de meteoriet die waarschijnlijk is ingeslagen bij Zwolle en over de Internationale dag van Vergiffenis. Met Jan van Benthem praten we over het 'duivelse dilemma op de Middelandse Zee', en Jeremy Keurentjes geeft een mooi muzikaal optreden. Dit en nog veel meer in EO Live....

EO Live, zaterdag 6 juli 2019 van 19:00 t/m 22:00 op NPO Radio 5

Presentatie: Yvonne Sprunken en Eline de Boo

Inhoud:

Was Rembrandt een artistieke evangelist?

350 jaar na zijn dood weet Rembrandt nog steeds miljoenen mensen over de hele wereld te boeien met zijn schilderijen, tekeningen en etsen. Naast overbekend werk als de Nachtwacht produceerde Rembrandt ook tientallen Bijbelse voorstellingen. En juist dit Bijbelse werk laat Rembrandts persoonlijk geloof zien, zegt dominee Jan Riemersma. Enkele jaren geleden schreef hij er een boek over. In het kader van het Rembrandtjaar schuift hij aan in de studio van EO Live.

Nederland in de ban van meteoriet

Nederland is in de ban van een mogelijke meteorietinslag. Deze zou zijn ingeslagen in het gebied tussen Zwolle en Staphorst. Volgens kenners zou de meteoriet ongeveer een meter groot zijn toen het door de dampkring schoot. Speciale teams zijn nu op zoek naar de meteoriet want zo’n vondst is zeer zelfdzaam. De afgelopen 200 jaar werd er maar zes keer zo’n vondst gedaan. We gaan erover praten met astrofotograaf John Sussenbach.

Duivelse dilemma’s op de Middelandse Zee

De VVD kwam deze week met het idee om het helpen van bootvluchtelingen strafbaar te stellen. Waarom? Het zou kortgezegd mensensmokkelaars helpen. De ChristenUnie reageerde furieus en Joel Voordewind dreigde indirect zelfs met een kabinetscrisis, waarna de VVD het voorstel terugnam. Maar ja, zit er eigenlijk niet een kern van waarheid in de stelling van de VVD? Waar houdt hulpverlening op, en begint mensenhandel? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Brandstichting schering en inslag in Zuid-Israel

De brandweer en hulpdiensten in Israel zijn dagelijks in touw om alle branden te blussen. Veel van deze branden lijken te worden aangestoken. Aangezien er momenteel een grote droogte heerst kan een klein brandje in no-time uitgroeien tot een enorme ramp... Toch horen wij hier helemaal niets over in het nieuws. Hoe kan dat? We gaan erover praten met Andre Diepenbroek van de Israelische Ambassade in Den Haag.

Is Anne Frank echt verraden? Of gebeurde er iets anders?

We maken weer een tijdreis naar een gebeurtenis op dezelfde datum in het verleden. We gaan terug naar 6 juli 1942. Dat is de dag dat Anne Frank met haar familie hun intrek nam in het ‘Achterhuis’. De familie zou hier meer dan twee jaar onderduiken totdat ze op 4 augustus 1944 werden gearresteerd. Maar hoe zit dat nou rondom die arrestatie? Is de familie nu verraden? Of toch niet? En gaat hier ooit duidelijkheid over komen? We gaan erover praten met Gertjan Broek. Hij is als historicus en werkzaam bij de Anne Frank Stichting.

Doven in Oezbekistan smachten naar het evangelie

Overal in Oezbekistan, maar specifiek onder doven is grote belangstelling voor het Evangelie te bespeuren. Ook in het westelijk deel van het land, het gebied Karakalpakië, waarvan de stad Nukus de hoofdstad is. Echter, daar is geen gemeente waar zij bij kunnen aansluiten. Er is nu een plan om hier verandering in te brengen. In EO Live vertelt Philip over het bijzondere plan van Stichting Friedensstimme.

Internationale dag van Vergiffenis

Op 7 juli 1994 hing de christelijke organisatie “The Christian Embassy of Christ’s Ambassadors” in het centrum van de Canadese staf Victoria een spandoek op waarop te lezen stond dat het die dag de Nationale Dag van Vergiffenis was. Deze dag kreeg toen zo veel media-aandacht dat de organisatie besloot om 7 juli om te dopen tot Wereldwijde Dag van Vergiffenis. En morgen is het dus weer zover: De internationale dag van Vergiffenis. We gaan erover praten met Tim van Dijl. Hij deed onderzoek naar het belang van vergeven.

EO Live podium: Jeremy Keurentjes

Meer dan een zanger, aanbiddingsleider of liedjesschrijver is Jeremy een volgeling van Jezus en gelooft hij in het hebben van een persoonlijke relatie met God. Het is zijn verlangen om deze generatie te zien groeien in het hebben van een levende relatie met God de Vader, Jezus en de Heilig Geest. Voor Jeremy is muziek een belangrijk middel om met God in gesprek te zijn. Al van kleins af aan heeft hij doormiddel van gitaar spelen en zingen ontroerende ontmoetingen met Hem. Nog steeds is een van zijn grootste passies het aanbidden van God met de teksten die hij schrijft en de muziek die hij maakt. Op zaterdag 6 juli staat Jeremy op het EO Live podium. Hij zingt:

· Shepherd (3:10 min.)

· Good to me (4:10 min)

· I need You (4:00 min)

· Give praise (4:12 min)