Naar homepage
NPO Radio 5

Het verhaal achter: La Bohème

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter: La Bohème

Dankzij een veelbekeken serenade staat Aznavours evergreen als hoogste Franstalige plaat in de Evergreen Top 1000 van 2020!

Opera

Voordat Charles Aznavour 'La Bohème' zong, was het de titel van een opera van Puccini (1896). Het woord 'bohème' betekent zowel iemand uit de Bohemen -een Oost-Europese regio-, als een "kunstzinnig persoon met een onconventionele levensstijl". Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de vluchtende 'Bohemian' uit die andere evergreen.

Volgens sommige historici werd de naam gebruikt om rondreizende Roma zigeuners te duiden, al kreeg het met de tijd een romantische betekenis in de kunsten.

Charles Aznavour

Aznavour werkte in 1965 met Jacques Plante aan de evergreen, opvallend genoeg voor een nieuwe operette, Monsieur Carnaval geheten.

In de songtekst van Aznavours 'La Bohème', ongetwijfeld geïnspireerd door de opera, horen we de romantische herinneringen van een schilder in Montmartre, die zijn geliefde portretteert om 'voor een appel en een ei' het doek te verkopen en zo de dagen zonder te verhongeren door te komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

André van Duin

Waarom is 'La Bohème' de hoogst genoteerde Franstalige plaat in de Evergreen Top 1000 van 2020? Dat antwoord is niet moeilijk: De Wereld Draait Door.

In de laatste uitzending van het jarenlang door miljoenen Nederlanders bekeken magazine (maart 2020) verraste van Duin presentator en Aznavour-fan Matthijs van Nieuwkerk met een uitvoering van het lied. Van Duin vertaalde de songtekst eerder al speciaal voor de presentator.

Bekijk hier nog eens die ontroerende versie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekijk de gehele Evergreen Top 1000 en luister 23 t/m 27 november naar de lijst op NPO Radio 5.