NPO Radio 5

Liedjeslegendes

  1. Nieuwschevron right
  2. Liedjeslegendes

Naar het schijnt is de wereldberoemde riff voor

Prima onderbewustzijn, al zeggen we het zelf! Er zijn vele andere op bijzondere wijze in het leven geroepen liedjes, al zijn de legendes vaak gebaseerd op geruchten;

Geen dans voor Doc

Onlangs nog in het nieuws: ‘Save The Last Dance For Me’, met zang van de overleden Ben E. King. Doc Pomus, beroemd schrijver & producer, heeft een gekneusd hart: op zijn huwelijksdag danste zijn bruid met anderen, omdat hij zelf door polio niet kon swingen. Erg zielig! Het leverde wel een prachtig liedje op.

Doc Pomus

Foto: Gottlieb, William P.

Sheriff of huisarts?

Naar het schijnt is het lied van Bob Marley geen Wild Westen verhaal, maar gebaseerd op de discussies tussen Bob en zijn toenmalig vriendin Esther Anderson: en wel over geboortebeperking! “The Sheriff’’ zou wijzen op de dokter die hen de anticonceptie-pil voorschreef… Zou Eric Clapton dit intieme verhaal kennen?

Bpb Marley

Stotterend

Een bekende, maar aparte songlegende is er een van Bachman Turner Overdrive: In ‘You Ain’t Seen Nothing Yet’ wordt de stotter in het refrein grappend door Randy Bachman gezongen, om de draak te steken met zijn spraakgestoorde broer Gary. Niet echt lief, al is Gary het komen te accepteren.

BTO

Er zijn nog veel meer mysterieuze liedjeslegendes... Welk verhaal is jouw favoriet?