NPO Radio 5

De meest bekende bevrijdingsfoto?

  1. Nieuwschevron right
  2. De meest bekende bevrijdingsfoto?

'V-J Day in Times Square' werd op 14 augustus 1945 in New York genomen door Alfred Eisenstaedt. Wat is het verhaal achter deze iconische foto?

Life Magazine

De foto werd een week later in het blad Life Magazine gepubliceerd als onderdeel van de serie 'Victory Celebrations',

V for Victory

Het is dus meer een overwinningsfoto dan een bevrijdingsfoto: waar o.a. de Amerikanen bijdroegen aan de bevrijding van ons land & Europa, was de overwinning op Japan na Pearl Harbor het ijkpunt voor de meeste 'Yankees'. Toch is het een van de beroemdste foto's ooit gemaakt en er een die het gevoel van geluk na het einde van de Tweede Wereldoorlog weergeeft.

Pakken

Of de gezoende dame zo blij is met de aandacht zullen we nooit weten: "Ik liep over straat foto's te maken toen ik een soldaat tegemoet kwam die iedereen pakte die hij kon: dik, dun, groot klein", aldus fotograaf Eisenstaedt. Er is zelfs geroepen dat de foto's een ongewenste intimiteit zou verbeelden. De bewuste verpleegster zou hebben gezegd "ach, waarom niet?"

Kissing The War Goodbye

Een dag later verscheen een bijna identieke foto van Jorgensen, Kissing The War Goodbye (links). Het was dus druk op straat die 14e augustus! Pas jaren later werden de kusser en gekuste geïdentificeerd als George Mendonça en Edith Shain. Of waren het toch Greta Zimmerman en Carl Muscarello?