NPO Radio 5

Billy Joel in 1 minuut

  1. Nieuwschevron right
  2. Billy Joel in 1 minuut

'Piano Man' Billy Joel is 66 jaar oud geworden! Wie kan de man beter in het zonnetje dan meneer Joel zelf?

0:00

Wanneer Billy Joel zingt dat hij in een 'New York State Of Mind' is: meent hij het ook! William Martin "Billy" Joel wordt geboren in The Bronx, al verhuist hij niet veel later met zijn ouders naar Long Island. Papa zet 'm met vier jaar achter de piano.

0:30

Zijn eerste album Cold Spring Harbor (1970) doet het niet zo goed. Joel neemt onder een pseudoniem aan de andere kant van het land een baantje als 'Piano Man' aan: uiteindelijk dient een tweede kans als ster zich voor. Naast 'Piano Man' schrijft Joel succesvolle singles als "Tell Her About It', 'Uptown Girl', 'The Longest Time' en 'She's Always A Woman'.

0:45

Het leven van Billy Joel is turbulent: hij is inmddels openhartig over zijn levenslange strijd tegen alcoholisme, met vele ongelukken en rehabilitatie-behandelingen onder de gordel. De zanger trouwde en scheidde driemaal, maar ontmoette in 2009 zijn nieuwste vlam: de twee verwachten zelfs een kind!

0:55

In 2015 ontving Billy Joel een bijzondere Amerikaanse oeuvreprijs, de prestigieuze Library of Congress’ Gershwin Prize. Een van de meest opvallende optredens was een duet met vele artiesten, onder hen bekend acteur Kevin Spacey:

Welk lied van Billy Joel is jouw favoriet?