NPO Radio 5

Opnieuw aanklacht tegen Ebru Umar

  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw aanklacht tegen Ebru Umar

Het zit columniste Ebru Umar niet mee in Turkije. Ze heeft te horen gekregen dat er opnieuw twee aanklachten tegen haar lopen en mag hierdoor het land niet verlaten. Tijd Voor Max Radio belde met de columniste.

Landarrest

Columniste Ebru Umar heeft landarrest gekregen in Turkije vanwege een aantal tweets die beledigend zijn ervaren voor de Turkse president Erdogan. In Turkije is er een wet die bepaald dat het beledigen van het staatshoofd verboden is. Om die reden lopen er diverse aanklachten tegen Umar. Tijd Voor Max Radio belt met Ebru om te horen hoe het nu met haar is.

Nieuwe aanklacht

"Het gaat goed met mij", vertelt Umar aan Henkjan Smits. De columniste heeft alleen nauwelijks rust. Ze moet zich regelmatig melden bij de politie. Donderdag kreeg ze te horen van de officier van justitie dat er opnieuw twee aanklachten zijn gedaan tegen haar. Umar die onder meer columns schrijft voor de krant Metro, werd afgelopen week afgebeeld met een tekening die volgens een aantal Turken in Nederland beledigend zou zijn. "Iemand anders heeft die getekend", vertelt Umar lachend.

Persvrijheid

Ebru Umar wordt ook aangeklaagd vanwege een interview in de Telegraaf. "Wat ernstiger is, is dat ze alles kunnen aangrijpen wat iemand doet. Dus niet alleen ik, maar ook wat jij doet of een ander tijdschrift." Voorlopig zit de columniste nog vast in Turkije. "Het kan nog wel drie weken duren voor ik weet of mijn landarrest wordt opgeheven."

Positief denken

Ondanks alle problemen en belemmeringen blijft ze positief denken en blijft ze schrijven. Ze is ook een stuk alerter op wat ze wel en niet zegt in de media. "Alles wat ik zeg wordt tegen me gebruikt."

Luister hier het hele gesprek met Ebru Umar terug:


Tijd Voor Max Radio
Ma t/m vr 18.00 - 20.00 uur
Presentatie: Elles de Bruin en Henkjan Smits