NPO Radio 5

Prinsessenjurkjes op Paleis 't Loo

  1. Nieuwschevron right
  2. Prinsessenjurkjes op Paleis 't Loo

Deze zomer is er een wel heel bijzondere tentoonstelling op Paleis 't Loo. Conservator Paul Rem vertelde in Wekker-Wakker! over de zomerjurkjes van Wilhelmina en Juliana.

Zomers op Paleis 't Loo

Manuëla vertelde in Wekker-Wakker! dat ze vroeger wel een prinsesje had willen zijn met prachtige jurkjes. Leuk nieuws voor haar, want Paleis 't Loo gaat deze zomer een bijzondere tentoonstelling organiseren. Conservator Paul Rem van Paleis 't Loo vertelde dat er 14 zomerjurkjes uit de prinsessentijd van Wilhelmina en Juliana tentoon worden gesteld. "We hebben er meer, maar deze zijn het beste bewaard gebleven", vertelde hij.

Mooie witte jurkjes

De jurkjes moeten een goed beeld geven van het leven dat de prinsesjes eind 19de en begin 20ste eeuw leidden. De jurkjes zijn allemaal wit en dat heeft een reden. De prinsesjes werden namelijk opgeleid tot majesteit. De witte jurkjes mochten absoluut niet vies worden volgens Rem. "Aan 't hof ben je altijd een prinsesje." Ze moesten zich echt bewijzen het waard te zijn.

"Leuk popperig jurkje"

Het mooiste jurkje volgens Rem is het eerste jurkje van Juliana. "Het is zo'n leuk popperig jurkje." De gehele tentoonstelling geeft ook een bijzonder beeld over de algehele tijdsgeest volgens Rem. "Het is een symbool uit een tijd dat er nog koningen en tsaren waren."

De tentoonstelling op Paleis 't Loo is vanaf 7 juni te zien in de Audiëntiezaal.

Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Manuëla Kemp en Henk Mouwe