NPO Radio 5

Onverstaanbare Louie

  1. Nieuwschevron right
  2. Onverstaanbare Louie

Jack Ely, zanger van The Kingsmen is op 71-jarige leeftijd overleden. Hun grootste hit was 'Louie Louie', een plaat die door de Amerikaanse geheime dienst werd onderzocht...

Louie Louie

In 1963 verschijnt 'Louie Louie'. Het lied is dan al 8 jaar oud en geschreven door Richard Berry. De song vertelt het verhaal van een Jamaicaanse man die naar zijn liefje terug gaat:

See, see Jamaica, the moon above
It won't be long, me see me love
Take her in my arms again
I'll tell her I'll never leave again

FBI

De versie van The Kingsmen met zang van Ely is zo goed als onverstaanbaar, volgens de zoon van Ely te wijten aan het lage budget: de plaat wordt in een huiskamer opgenomen, met de microfoon aan het plafond opgehangen...

Misschien niet zo verstandig: De tekst is zo onverstaanbaar dat de -in die tijd zeer gespannen- FBI de band besluit te onderzoeken: zou er een geheime, obscene boodschap in het lied verboden zijn? Maar zelfs de overheid komt er niet uit:

Benieuwd naar de hele memo? Het hele onderzoek is op de site van de FBI te lezen!

Onenigheid

Of het met de controverse te maken heeft of niet, kort daarop vertrekt Ely na onenigheid uit de band en sluit aan bij een andere. De extreem gelovige man richt zijn leven uiteindelijk op het trainen van paarden. Voor 'Louie Louie' ontvangt Ely maar een schijntje.

Het lied is echter onsterfelijk: er is zelfs een Louie Louie dag in de Verenigde Staten! Onder meer The Kinks, The Troggs, Motörhead, Toots and the Maytals en zelfs Hollywood actrice Demi Moore coverden de rock & roll hit.

Welke plaat kon jij nooit goed verstaan?