NPO Radio 5

Sterrenregen op komst

  1. Nieuwschevron right
  2. Sterrenregen op komst

Er zijn de komende nachten weer vallende sterren te zien. De jaarlijkse sterrenregen in augustus is aanstaande donderdag op zijn hoogtepunt.

Wat zijn vallende sterren?

Vallende sterren zijn geen sterren, maar gruisdeeltjes die de dampkring binnenkomen. Als zo'n steentje de dampkring binnenkomt verdampt het door de extreme hitte en zien wij hier op Aarde een vallende ster. Elk jaar in augustus kruist de Aarde een aantal dagen de baan van een komeet, en zijn er daardoor even extra veel meteoren.

In Wekker-Wakker! hoorde u ook over deze 'Perseiden':

Hoe kijkt u het beste?

Er is geen dure apparatuur nodig om de meteoren te kunnen waarnemen. Brildragers worden wel geadviseerd om een bril op te doen met zo groot mogelijke glazen, voor een zo breed mogelijk beeldveld en om ook de zwakkere meteoren te kunnen zien.

Mocht u langere tijd naar de sterrenhemel willen kijken, dan is het ook aan te raden om te gaan liggen in verband met uw nek. Een warme trui of deken geen overbodige luxe midden in de nacht. Daarnaast is sterrenkijken natuurlijk echt iets om romantisch samen met iemand te doen.

Waar moet u kijken?

Sterren kunt u het beste zien in een donkere omgeving. Een plaats buiten de stad of het dorp, met een vrije blik op de hemel. Hoe meer afgelegen van straatverlichting, kassen of ander licht, hoe beter u de sterrenhemel kunt zien.

Veel kijkplezier, en vergeet u vooral geen wens te doen?