NPO Radio 5

Het verhaal van Greenwich Village

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van Greenwich Village

In New York is Greenwich Village een beroemde wijk. Ooit gesticht als Noortwijck of Groenwijck, werd het een broedplaats voor nieuwe muziek, met name in de jaren '60.

Manhattan

Greenwich Village is een wijk op het eiland Manhattan in New York en kenmerkte zich als een van de belangrijkste vrijplaatsen van de tegencultuur in Amerika. Met name in de jaren '60 trok het de belangstelling van een nieuwe beweging van muziekmakers die een kruisbestuiving aangingen van verschillende muziekstijlen en muzikale vernieuwingen.

Bob Dylan

Een van de meest bekende namen die hier hun inspiratie vandaan haalde was Bob Dylan. De zanger kwam graag in de muzikale wijk en heeft het ook in een aantal van zijn nummers verwerkt. Zo gaat het nummer 'Positively 4th Street' over Greenwich Village.

Neil Diamond

Een andere artiest die muzikaal opleefde in Greenwich Village is Neil Diamond. Hij schreef hier onder meer hits als 'Cherry Cherry' en 'Solitary Man'. In 2008 dook de zanger ineens op in de Greenwich Village Club voor een verrassingsoptreden. Daar zijn deze beelden van:

Wandeltocht door Greenwich

Als je ooit naar New York City gaat, ga dan vooral mee op een wandeltocht door Greenwich Village. Veel tochten nemen je namelijk ook mee langs muzikale pareltjes over Neil Diamond, Bob Dylan, maar ook naar de plekken waar Janis Joplin en andere grote artiesten hebben opgetreden.