NPO Radio 5

Geboortedag Andr

  1. Nieuwschevron right
  2. Geboortedag Andr

Volkszanger Andr

André Hazes wordt geboren op 30 juni 1951 in de Amsterdamse wijk De Pijp. Als jonge jongen zingt hij al op de Albert Cuypmarkt, waar hij wordt ontdekt door Johnny Kraaijkamp. In zijn programma ‘De Eerste Weekendshow’ maakt de dan achtjarige Hazes zijn televisiedebuut.

Platencontract

Toch duurt het nog tot 1979 voordat de zanger een contract tekent bij platenmaatschappij EMI. Een jaar later veroorzaakt de single ‘Een Vriend’ een ware Hazes-rage, die snel wordt gevolgd door misschien wel zijn bekendste nummer: ‘Een Beetje Verliefd’.

'Wij Houden van Oranje'

In de jaren 80 volgt een reeks hitsingles, maar ook acteerwerk. Hij presenteert het muziekprogramma ‘Een avondje André’ en voor de VARA speelt hij in de comedy ‘Zoals U Wenst Mevrouw’. Eind jaren 80 brengt André ‘Wij Houden van Oranje’ uit. Het nummer is erg populair als het Nederlands voetbalelftal in 1988 Europees kampioen wordt, en tot op de dag van vandaag wordt het gedraaid rond voetbalevenementen.

Afscheid in de ArenA

En dat is nog maar het begin. In de jaren die volgen blijft Hazes een geliefd volkszanger. Ook na zijn dood op 23 september 2004, na een hartstilstand overlijdt hij in een ziekenhuis in Woerden. Het afscheid, vier dagen later, is groot. Tienduizenden fans wonen zijn afscheidsceremonie bij in de Amsterdam ArenA en miljoenen mensen zien de beelden op televisie.