NPO Radio 5

Weg geld: Failliete artiesten

  1. Nieuwschevron right
  2. Weg geld: Failliete artiesten

Op 1 mei 1984 werd drummer Mick Fleetwood failliet verklaard. Hij is echter niet de enige wie dit overkwam. Hoe kregen ze het voor elkaar?

Welke artiesten lieten hun miljoenen uit de vingers glippen? En waarom? Het kan koopzucht, verslaving, verrot management of simpelweg belastingontduiking zijn:

Mick Fleetwood

Op 1 mei 1984 is de Fleetwood Mac naamgever officieel failliet verklaard. Royalties, waaronder een derde van 17 jaar Fleetwood Mac muziek is afgestaan om de crediteuren tevreden te stellen. Zelfs zijn 2,2 miljoen kostende villa ging de verkoop in! Reden: zoals Fleetwood zelf zei in een interview: "slecht beoordelingsvermogen en extreem hoge rente!". Zo rock & roll is hij dus niet: hij kocht gewoon te veel onroerend goed. Ook Ron Isley van de Isley Brothers gaf iets te graag geld uit aan huizen en jachten & bleef berooid achter.

Billy Joel

De 'Piano Man' is niet eens maar 3 keer failliet verklaard, in totaal 'goed' voor een verlies van zo'n 90 miljoen (!) De schuldige is zijn voormalig zwager Frank Weber: een overduidelijk beroerde manager! Drie keer scheiden is ook slecht voor Joel's bankrekening gebleken.

Natalie Cole

De 'dochter van en zangeres' als beroep heeft jaren lang geleden onder een heroïne- en cocaïneverslaving, hetgeen in 1997 tot haar faillissement leidde. Een jaar of 3 later bracht ze een openhartige memoire uit, en lijkt er nu weer helemaal bovenop te zijn. Ook David Crosby kwam door verslaving ernstig in de problemen.

Cyndi Lauper

Cyndi's fiinanciële dieptepunt heeft het grote publiek nooit meegekregen: De albums met haar band Blue Angel doen het zó slecht dat ze helemaal blut achterblijft & een baantje in de winkel aanneemt. Gelukkig bleef haar instelling positief: met 'Girls Just Wanna Have Fun' neemt haar loopbaan even later een vlucht. Hoe zou het met de rest van Blue Angel zijn afgelopen?

Willie Nelson

De countryster maakte onlangs nog nieuws met zijn eigen weed. Maar in 1990 worden zijn rekeningen bevroren wanneer de belanstingdienst er achter komt dat meneer Nelson nog 16 miljoen belasting moet dokken! Dus Willie besluit een album op te nemen. The IRS Tapes: Who’ll Buy My Memories, een muzikale schuldsanering! Ook Jerry Lee Lewis eindigde in de jaren '80 blut na een belastingaanslag van zo'n 3 miljoen.

Marvin Gaye

De scheiding van zijn ex-vrouw Anna Gordy (zus van Motown baas Berry Gordy) kost Marvin Gaye de kop want hij geeft bijna al zijn gelden uit aan alimentatie. Pas in 1982 lukt het hem er bovenop te komen: 'Sexual Healing' lijkt Gaye weer in de zwarte cijfers te krijgen. Helaas geniet hij er niet lang van: zijn vader vermoordt hem 2 jaar later.