NPO Radio 5

Wie was 'Billie Jean'?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie was 'Billie Jean'?

Waar gaat de nummer laatst van de Evergreen Top 1000 editie 2017 eigenlijk over?

Bille Jean King - foto: ANP

Billie Jean King

Als ‘Billie Jean’ uitkomt, is Bille Jean King een bekende tennister. Producer Quincy Jones verwacht dat mensen zullen denken dat het over haar gaat. Hij stelt een andere titel voor: ‘Not My Lover’. Michael Jackson heeft echter het laatste woord en het blijft ‘Billie Jean’.

Een stalker

Algemeen wordt aangenomen dat ‘Billie Jean’ gaat over een vrouw die Michael stalkte. Ze stuurde hem brieven waarin ze claimde dat haar kind van hem was. Dit zou de zanger geen goed hebben gedaan en ervoor gezorgd hebben dat hij teruggetrokkener ging leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Één van een tweeling

‘Billie Jean’-producer Quincy Jones vertelt het verhaal zo: op een dag komt Michael bij zijn zwembad en vindt er een vreemde vrouw, in badpak en met een zonnebril op. Ze zegt dat haar tweeling van hem is. Niet allebei, maar één van de twee. Quincy Jones vindt dat nogal grappig.

Een groupie

In een interview dat Michael geeft als hij op tour is in Thailand, vertelt hij deze versie van het verhaal: “er bestaat een meisje dat Billie Jean heet, maar daar gaat het liedje niet over. Het gaat niet over een specifiek iemand, maar meer in het algemeen over meisjes die ze in de jaren ’60 ‘groupies’ noemden. In de tijd dat ik met mijn broers tourde kwamen deze meisjes vaak voor hen aan de deur. Daar zal ik mijn inspiratie wel vandaan hebben.”

Een stalker, een getikte sirene of niemand in het bijzonder, waar 'Billie Jean' over gaat zal wel ergens in het midden liggen.

Tennister Bille Jean King (foto boven) is het in elk geval níét.