NPO Radio 5

Cilla Black, 1943 - 2015

  1. Nieuwschevron right
  2. Cilla Black, 1943 - 2015

Een geliefde stem in Engeland en ver daarbuiten, dat was Cilla Black. Samen met Dusty Springfield, Petula Clark, Sandie Shaw en Lulu behoorde Cilla Black tot een nieuwe generatie van Britse (pop-) zangeressen die de wereld wist te veroveren.

Liverpool

Cilla Black wordt op 27 mei 1943 als Priscilla Maria Veronica White geboren in Liverpool. Cilla vindt via een baantje als garderobejuffrouw in The Cavern Club haar passie, en klimt zo nu en dan ook zelf het podium op om als ‘Cilla White’ of ‘Swinging Cilla’ een paar liedjes te zingen.

The Beatles

Brian Epstein koppelt Cilla aan George Martin, de beroemde producer van The Beatles. Met hem neemt zij haar eerste singletje 'Love Of The Loved' op, een liedje dat speciaal voor haar is geschreven door John Lennon en Paul McCartney. Het liedje wordt een bescheiden hitje. Veel beter vergaat het Cilla’s tweede single. Met haar versie van 'Anyone Who Had A Heart', een compositie van Burt Bacharach & Hal David, scoort Cilla in 1964 haar eerste Britse nummer 1-hit. Daarmee overtreft Cilla’s versie die van Dionne Warwick, die slechts een 42ste plaats weet te behalen in de Britse hitlijsten.

Anyone Who Had A Heart

Veel beter vergaat het Cilla’s tweede single. Met haar versie van 'Anyone Who Had A Heart', een compositie van Burt Bacharach & Hal David, scoort Cilla in 1964 haar eerste Britse nummer 1-hit. Daarmee overtreft Cilla’s versie die van Dionne Warwick, die slechts een 42ste plaats weet te behalen in de Britse hitlijsten.

You're My World

Het succes van 'Anyone Who Had A Heart' krijgt een vervolg met' You’re My World (Il Mio Mondo)'. Met dit uit het Italiaans vertaalde liedje scoort Cilla in de zomer van 1964 haar eerste grote wereldhit, als ook een tweede Britse nummer 1-hit.

Blind Date

Cilla Black ontpopte zich als een geliefde televisiepersoonlijkheid, zoals de Engelse versie van Op Goed Geluk, Blind Date:

Eerbetoon

Paul McCartney en Ringo Starr waren maar 2 van de bekende artiesten die via het internet aandacht besteedden aan het verlies van Cilla: