NPO Radio 5

The Andrews Sisters swingen

  1. Nieuwschevron right
  2. The Andrews Sisters swingen

The Andrews Sisters bestormden de Amerikaanse hitlijst op 16 maart 1945 met hun nummer 'Rum And Coca-Cola'. Wij diepen het nummer uit.

Close harmony

The Andrews Sisters was een Amerikaanse close harmony groep die actief was tussen 1925 en 1967. Hun grootste hit van de dames was 'Rum And Coca-Cola', een song met de nodige portie swing en boogie-woogie. Hun invloed op de latere muziek was erg groot, met name vanwege hun close harmony zangtechniek. Om die reden zijn de dames in 1998 opgenomen in de Vocal Group Hall of Fame.

Oorlog

De dames reisden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het front om de geallieerden met enige regelmaat te vermaken met hun zang en show. Het nummer 'Rum And Coca-Cola' is er daar een van die vrij populair was. Het nummer kwam voor The Andrews Sisters vrij plots op hun pad. Ze hadden een datum geprikt voor opnames. 'Rum And Coca-Cola' werd een dag voor de opnames aangeleverd bij de dames en het moest allemaal vrij vlot worden geïmproviseerd. Naderhand is het nummer nog 2 keer opgenomen door The Andrews Sisters.

Cover

Het nummer zelf is overigens niet origineel van The Andrews Sisters, maar is geschreven door Rupert Grant en is gecomponeerd door Lord Invader en Lionel Belasco uit Trinidad. Het nummer is een origineel calypsonummer en werd een lokale hit: