NPO Radio 5

Kate Bush in 1 minuut

  1. Nieuwschevron right
  2. Kate Bush in 1 minuut

De Britse zangeres viert op 30 juli haar 57e verjaardag! Ze scoorde 16 hits in ons land. We houden 't kort & vertellen haar verhaal in 1 minuut.

0:00 - David Gilmour


Catherine ('Cathy') Bush wordt op 30 juli 1958 geboren in Kent, dochter van een pianist & danseres. De kunst stroomt door haar aderen! Ze is een meisje van 16 wanneer Pink Floyd frontman David Gilmour haar demo hoort. 'Daar zit een platendeal in', zal Gilmour gedacht hebben!


0:20 - Wuthering Heights


Haar eerste album The Kick Inside (Kate is dan 19) bevat meteen ook de zelf geschreven Top 5 hit 'Wuthering Heights', een ode aan de gelijkgetitelde roman. Ze was de eerste vrouw die met een debuut op #1 in Engeland binnenkwam.


0:40 - Efteling

Het televisiedebuut van Kate was opvallend genoeg in Nederland! En niet zomaar ergens in een studio... Voor een televisiespecial uit 1978 worden verschillende liedjes opgenomen in de Efteling! Hier 'Them Heavy People': herkent u de attractie?


0:50 - Terugkeer


In 2014 keerde Kate na jaren terug op het podium. 35 jaar na haar laatste concert vonder er 22 strak uitverkochte shows in Londen plaats. Ze was naar verluidt bloednerveus... Het oordeel: Kate Bush kan het nog steeds!