NPO Radio 5

Concert for Bangladesh

  1. Nieuwschevron right
  2. Concert for Bangladesh

De vreselijke gebeurtenis in Nepal bracht binnen uren duizenden in beweging voor donaties en ondersteuning. Of een groot concert of benefietshow georganiseerd wordt is nog de vraag. Hoe ging het in 1971?

New York

In 1971 organiseert George Harrison in Madison Square Garden, New York het 'Concert For Bangladesh'. De aanleiding: wreedheden en humanitair onrecht in Bangla Desh. Harrison is met Indiase muzikant Ravi Shankar bezig aan een filmsoundtrack wanneer Shankar hem tijdens een etentje in New York richt op de verschrikkingen. Het paar wordt de drijvende kracht, maar vindt in Ringo Starr, Bob Dylan, Eric Clapton, Billy Preston en Leon Russell ondersteuning.

Het eerste concert vindt 's middags met overweldigende aandacht plaats, op 1 augustus 1971.

Eric Clapton & George Harrison speelden samen 'While My Guitar Gently Weeps':

George en Bob Dylan repeteren hier voor hun 'If Not For You':

Phil Spector

Met de bijzonder invloedrijke producer Phil Spector neemt Harrison het speciaal voor de gelegenheid geschreven 'Bangla Desh' op. De maxi-single bereikt #10 in de Nederlandse Top 40.

Miljoenen

De live-elpee brengt anno 2015 nog steeds geld op voor UNICEF, en had in 1985 $12 miljoen aan gelden binnengeharkt, veel meer dan Shankars doel van 25.000 dollar. Gevolg: onder meer het succesvolle Live Aid concert. 'Bangladesh' was de eerste, later gevolgd door evenementen als Live Earth, No Nukes, Concert For Katrina en Giro 555 evenementen in ons eigen land.

Heb jij de plaat (nog)?